Бразилката с български корени Дилма Русеф е новият президент на Бразилия. Тя спечели с преднина от 10% пред опонента си Жозе Сера. Така страната избра първата жена президент в историята си.

В първата си реч след обявяването на резултатите, просълзената Русеф заяви, че нейното правителство ще се стреми да премахне бедността в Бразилия до края на четиригодишния си мандат.

"Страшно се радвам да бъда тук днес! От милионите и милиони жени и мъже на Бразилия получих най-важната мисия в живота си. Това показва колко е напреднала Бразилия в демократичното си развитие, защото за първи път жена ще управлява Бразилия", заяви Русеф.

Опонентът й Жозе Сера призна загубата си и я поздрави за успеха:

"Искам да поздравя Дилма Русеф с избора и да й пожелая да управлява страната ни добре", каза той.

Русеф обеща да не орязва разходите за социални програми и инфраструктурни проекти, които имат за цел издигане на страната до нивото на развитите държави. Агенция "Ройтерс" коментира, че това е ясен сигнал, че тя няма да се отклони от икономическата политика на досегашния президент.

Медиите са единодушни, че Русеф стигна до поста, носена от вълната на огромната популярност на президента Лула да Силва. При вестта за победата хиляди ликуващи нейни привърженици изпълниха улиците на Сао Пауло и столицата Бразилия, като танцуваха и развяваха червени знамена.

България готви официална делегация от Министерството на външните работи до Бразилия.

Това заяви пред bTV говорителят на външно министерство Весела Чернева. Според нея посещение на Дилма Русеф в България може да се очаква при първата й визита в Европа, но кога точно, зависи от бъдещия екип на новия бразилски президент.