Звездите на българската естрада няма да останат без пенсии. Още в сряда на първото си заседание след ваканцията министрите ще търсят начин как да пресметнат стажа им. Това става след изричното разпореждане на премиера Борисов.

20 български звезди не могат да се пенсионират, защото преди 22 години е изгоряла документацията в Концертна дирекция. Всъщност факти и доказателства за този пожар няма. Той е по-скоро градска легенда. Всеки от потърпевшите разказва, че някога, някой казал - имаше пожар, документите изгоряха. Никой обаче не е виждал огъня. А иначе, вече пенсионираните музиканти си получават 100-200 лева пенсия, някои от тях открито страдат, други приемат нещата философски.

Не че са работели повече от всички други. Не че са произвеждали на поточна линия или са строили магистрали и отдавна потънали в историята комбинати... По-скоро те – певците, са работели, за да може да си почиват всички, които са ги слушали и слушате още. Боян Иванов например има класическата ниска пенсия, също като много от пенсионерите.

"Аз съм инвалид първа група, собственик на много болести, реално пенсията тръгна от 60 лева. После се възвиси до 185 лева. Свян от това, че си в паднало положение също така мисля, че не съществува, защото истината се знае от всички. Масата от хората си мислят "Тия, певците, остави ги, те са яли, яли, яли". Да по света е така, но това, което ние сме взимали на времето е пълна мизерия", коментира Боян Иванов, певец.

Всички изпълнители е трябвало да плащат по 20 процента от всеки свои хонорар за обществено осигуряване. В началото на демокрацията им казали, че архивът на "Концертна дирекция" е изгорял. По подобие на част от архива на БКП в Партийния дом.

Сградата наистина прилича на горяла, но никога в нея не е имало огън. Министърът на културата Вежди Рашидов твърди, че всичко е запазено, но с него или без него текстовете, които трябва да регламентират трудовия стаж на певците са от 1961 година. Годината, която се приема за начало на кариерата на Лили Иванова.

"Има разбиране и премиерът изяви желание и тази сряда ще вкараме докладна в МС, за да може да обсъждаме", каза министърът на културата Вежди Рашидов

Уличните музиканти днес изкарват повече пари от дядо ви, който навремето е събирал хиляди. Но това е животът - като в една тъжна песен, а такива песни у нас много.  

И Вежди Рашидов, и премиерът обещаха, че пари за пенсиите на заслужилите изпълнители ще има. Засега обаче не е ясно какви са вариантите за отчитане на заслугите на известните изпълнители и дали решението ще засегне само естрадните певци, които повдигнаха проблема.