Най-издирваният терорист в света е мъртъв. Осама бен Ладен е бил убит вчера в Пакистан. Лидерът на Ал Кайда е издирван от близо 15 години, а след атентатите на 11 септември 2001 г., тогавашният американски президент Джордж Буш издаде заповед той да бъде убит.

За главата му беше определена награда от 25 млн. долара

"Тази вечер мога да съобщя на американския народ и на света, че Съединените щати проведоха операция по ликвидирането на Осама бен Ладен - лидера на "Ал Кайда”, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца.

Преди почти 10 години светъл септемврийски ден беше помрачен от най-ужасното нападение срещу американци в нашата история. Отнети бяха 3000 човешки живота. Тръгнахме на война срещу "Ал Кайда”. И постигнахме значителни успехи.

Миналата година получихме информация за евентуалното място, където се крие Осама бен Ладен. Преди седмица операцията беше подготвена, а вчера наредих тя да бъде проведена. Тя беше осъществена без нито една жертва от наша страна”.

Осама бен Ладен е бил ликвидиран от малобройна специална част американски командоси

във вила близо до пакистанската столица Исламабад. При престрелката са били убити и други трима души.

Двама от мъжете са били куриери на Бен Ладен, а за третия се смята, че е бил синът му. Според неназовани източници е загинала и една жена, която е била използвана като щит от мъжете. Ранени са били и още две жени.

Операцията е продължила по-малко от 40 минути

За потвърждаване на самоличността на Осама бен Ладен американски специалисти ще проведат ДНК анализ. Резултатите от изследванията ще бъдат готови в близките няколко дни.

Американски официални лица, цитирани от Би Би Си, са съобщили, че

ДНК-експертизата е потвърдила смъртта на Осама бин Ладен

Все още няма данни за вида и мястото на проведената ДНК-експертиза. Междувременно стана ясно, че тялото на терорист номер едно е било погребано в морето в съответствие с мюсюлманските традиции – максимално бързо след смъртта. Американските власти са предпочели да не използват земята, за да не създават място за поклонение на негови последователи.

Нашият кореспондент в САЩ Ясен Дараков отиде до Кота нула. Мястото, където преди почти 10 години Ал Кайда атакува Америка и кулите близнаци се превърна за нощ в център на тържествата на същите тези хора, загубили близките си при трагедията.

Новината за смъртта на Осама бен Ладен беше посрещната с овации и патриотични скандирания

По време на срещата между бейзболните отбори на Метс Ню Йорк и Филаделфия, над 45 000 души в публиката скандираха "Ю ес ей". В Ню Йорк, както и пред Белия дом във Вашингтон се събраха стотици хиляди американци, научили новината за смъртта на лидера на Ал Кайда.

Осама бен Ладен беше открит не в пещера, а в огромно имение за около 1 млн. долара

в гъсто населен град. Къщата - изолирана с високи стени, телена мрежа, без интернет и телефон... Тази уединеност обаче изисква поне един куриер. Именно той води военните части към леговището на Бен Ладен.

Гуантанамо Бей, Куба. Всичко започва с информация, получена от толкова противоречивата и дори скандална програма за задържане на военнопрестъпници, като тези, намиращи се там.     

Един от задържаните предполагаеми терористи издава на американското разузнаване

прякора на един от куриерите, който работи за Осама бен Ладен. Четири години отнема на службите да разберат истинското име на този куриер и неговия брат, който също помагал на терористите. Още две години разузнавачите търсели къде точно живее и работи този куриер

Някъде през август 2010 г. те се съсредоточават върху имението в града Абатабад и през януари тази година разузнавачите вече са убедени, че Бен Ладен се крие там. През февруари информацията вече е сигурна, а

през март започват срещи във Вашингтон, на които да се състави планът за действие

Висш представител на Белия дом казва, че президентът Обама лично е участвал в поне пет такива срещи. В крайна сметка решението е било взето от Барак Обама - доста рисковано, като се има предвид опасността за американските военни, както и за хората, които живеят в близост до имението, където се е криел Бен Ладен.

Кой беше Осама бен Ладен? Подробна информация за един от лидерите на тероризма можете да намерите тук.

Участвайте и в нашата анкета – Как приемате новината за смъртта на Осама?