Над 2000 мюсюлмани от цялата страна протестират в центъра на столицата. Те са недоволни от решението на Върховния касационен съд да възстанови Недим Генджев като председател на  Висшия мюсюлмански съвет.

Според протестиращите държавните институции не зачитат религиозните им права. Те настояват за регистриране на избраното от мюсюлманската общност ръководство и искат промени в Закона за вероизповеданията. Протестиращите поискаха оставката на Божидар Димитров като министър, който отговаря за малцинствата.

С лозунги "Долу Генджев", "Връщането на Генджев е позор за България пред Европа" и "Кога ще дойде 10 ноември за мюсюлманите"  те настояха за регистрация на мюсюлманската конференция от 2009 г. На нея за главен духовен лидер на общността беше избран Мустафа Алиш Хаджи. Недоволните внесоха също символична подписка в парламента и се срещнаха с депутати от ДПС. Мюсюлманите предлагат промени в закона за вероизповеданията.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев обясни, че идеята е да има възможност регионални организации да могат при екстремни ситуации, каквато сега е в мюсюлманската общност, да инициират, например с подписка, свикване на мюсюлманската конференция /Върховната мюсюлманска шура/.  Кърджалиев уточни, че може би в началото на следващата сесия ще има по-голяма яснота около това предложение.

Не трябва този проблем да се персонифицира, не става дума за Недим Генджев, а за това, че в момента мюсюлманското вероизповедание е напълно блокирано, обясни Кърджалиев.

Сегашният Висш мюсюлмански съвет не може да заседава, защото много от членовете му  по различни причини не могат да присъстват, а  този съвет е единственият орган, който може да свика Висшата мюсюлманска шура, посочи депутатът.

Според евродепутата от ДПС Метин Казак съдът не е признал няколко поредни национални мюсюлмански конференции, на последната от които Хаджи е избран за главен мюфтия. Изборът е отменен чрез решението за възстановяване на Недим Генджев, който е бил мюфтия и при Тодор Живков и е оправдавал т.нар. "възродителен процес", обясни Казак.

Това, по думите му, е намеса на държавните институции в религиозните изповедания и незачитане на  демократичния избор на главен мюфтия, като в същото време силово се назначава  друг, който мюсюлманската общност отхвърля. Метин Казак  смята да сезира Европейския парламент и Европейската комисия по казуса.

Един от протестиращите от Шумен призова и християните да подкрепят този протест. Вярата е една, нека ни помогнат, посочи той. Живели сме заедно в България и искаме заедно да живеем, като братство, посочи протестиращият пред журналисти.