Премиерът Бойко Борисов откри първия етап от въвеждането в експлоатация на новоизградената подстанция „Хелиос”, предназначена за електрозахранването на курорта Слънчев бряг.

Този етап бе завършен за около два месеца и половина, като под напрежение е поставен първият от двата силови трансформатора на подстанцията. Цялостното приключване е планирано за декември.
В изграждането му Националната електрическа компания инвестира 6 милиона лева от собствените си средства.

Чрез новата подстанция и откритите в края на май рехабилитирани далекопроводи 110 кВ „Галатея”, „Ветрен” и „Ахелой” се увеличи преносната способност на пръстен 110 кВ на електроенергийната система по Южното Черноморие и се подобри сигурността на електропреносната мрежа в Бургаския регион.

Министър-председателят посочи, че подстанцията гарантира нормалното електрозахранване на туристическия комплекс и на Черноморието и че това, което се случи през миналата година в разгара на сезона, когато няколко дни комплексът остана без електрозахранване, няма да се повтори.

Борисов обясни, че проблемът възникнал, защото близо 20 години в курорта само са се строели сгради, без да се поддържа инфраструктурата.

"Затова вложихме около 10 милиона лева за рехабилитация на далекопровода и сега - за новата подстанция, която гарантира, че може да удържи на всички строежи в Слънчев бряг", заяви премиерът.