Почти за месец у нас ще гостува Музея на модерното изкуство във Виена. В Софийска градска художествена галерия ще бъде представена най-скандалната изложба за сезона - "Виенски акционизъм. От живописта до действието".

Влязъл в историята на Втората австрийска република, а може би и на Европа като най-големият арт скандал за всички времена, виенският акционизъм продължава да провокира и да намира свои последователи и днес. Появило се в началото на 60-те години, като реакция срещу консервативните представи за изкуство, това емблематично течение помита табутата и изправя на изпитание търпението на политици и общество. За едно десетилетие акционистите успяват да се отделят от живописта на жеста и да наложат нови изразни средства, в чиято основа е човешкото тяло. Със своите скандални акции и концептуални пърформанси, те отправят дори политически послания и предизвикват духовна революция.

"Вие знаете, че пророците никога не са пророци в собствената си родина. Така стана и с виенския акционизъм. Най-напред той беше показан в чужбина - в Лувъра, в галерия Тейд, в много американски музеи и едва тогава беше признат и у нас. Отношението към това течение се промени тотално от създаването му до днес. То разкъса, премахна границите и създаде нови пространства, нова свобода за развитие на изкуството. Всъщност новото във виенския акционизъм е в изразните средства на творците, които се занимават с него. За това и влиянието е много силно през 90-те години например в Китай. С акционизъм се занимават политически активни хора, които искат да променят нещо в обществото, в политиката. Негови последователи са и пърформарите от Русия, пак от този период през 90-те. Върху тях това течение също оказва голямо влияние", казва Еделберт Кьоб, директор на MUMOK.

"В България точно в началото на 90-те, когато се сменя общественият строй, се появява ярък последовател на виенския акционизъм в лицето на Венцислав Занков. Неговата акция с поливане на животинска кръв пред сградата на СБХ, се тълкува като желание за свобода. И ние ги възприемахме като директен протест към социалната система и невероятната мечта да се освободим от тези окови. В днешно време, както се явяват последователи на виенския акционизъм в Европа, така се явяват и в България", казва Мария Василева, куратор.

Виенският акционизъм се разпада през 1971 г., но оказва влияние върху развитието на авангарда, като разширява границите на понятието и се превръща в изразно средство на политически ангажираните артисти.

"Всъщност една от причините за разпадането на виенската група акционисти е, че са били много различни характери. През 1968 и годините след това, знаете това са революционни години за Западна Европа, те използват много силни изразни средства в своя протест. Това предизвиква възмущение и съпротива сред политиците и обществото. Някои от творците са арестувани, съдени, хвърлени в затвора и се налага останалите да потърсят убежище в Берлин. И у нас подобно отношение към артисти се приема като цензура. Но точно това акционистите са искали да провокират. С акциите си те показват, че това общество, че тази система е агресивна и не позволява разгръщане на свободата. Естествено в този спор, дори можем да наречем битка, хората на изкуството застават на тяхна страна. Така акционистите постигат това, което искат и разбунват духовете. Днес виенският акционизъм е признат за феномен и е част от колекцията на всеки един голям музей, като течение променило световната история на изкуството", казва Еделберт Кьоб.

В тази изложба са представени фотографии, отпечатъци, живопис и филми на най-емблематичните имена на виенския акционизъм - Гюнтер Брус, Ото Мюл, Херман Нитч и Рудолф Шварцкоглер. Паралелно с техните творби ще видим отделни работи на знакови имена като Джаксън Полък и Ив Клайн, които предхождат течението, както и прякото му влияние, което то оказва по-късно върху световни артисти, сред които Марина Абрамович, Йоко Оно и Кароли Шийман.

"Може да се каже, че за първи път показваме тази експозиция, защото ние едва от 6 години изнасяме виенският акционизъм. Тъй като имаме изключително богата колекция, ние си поставихме за цел да направим това течение по-популярно в чужбина, защото това е най-големият принос на виенската школа в световното изкуство", допълва Еделберт Кьоб.

Днес Виенският акционизъм, наред с международното движение Флуксус и американския хепънинг, се счита, за едно от най-значимите световни художествени явления. Тази експозиция в Софийска градска художествена галерия може да ви скандализира, но със сигурност няма да ви остави равнодушни.

 

Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo