На 27 април в рубриката "Бъдете здрави" д-р Вергиния Николова разговаря с невролога проф. д-р Екатерина Титянова за ултразвуковото изследване на мозъчните съдове.

Опитът на проф. Титянова е повече от 20 годишен. Тя обясни, че ултразвуковото изследване на каротидните артерии е бързо и безболезнено. То дава сигурна информация за наличието на атеросклеротични плаки и степента на стеснение на каротидните артерии. От тези места обикновено се откъсват липидни частици, които запушват по-малките кръвоносни съдове, които хранят мозъка и така се предизвиква инсулт.

Когато чрез ултразвуковото изследване се установят атеросклеротичните плаки, специалистите могат да препоръчат медикаменти за стопяване на плаките, както и дали да се предприеме операция, или да се постави стент на мястото на стеснението.   

Цветан Цветков е прекарал инсулт и от пет години е пациент на проф. Титянова и д-р Каракънева в клиниката по неврология на Военно-медицинска академия. Сега той се чувства много добре, но продължава да посещава клиниката за профилактични прегледи чрез ултразвук. Казва, че сам вижда на монитора колко е голяма плаката и дали расте, или намалява.

За профилактика на инсулта невролозите препоръчват да се контролира високото кръвно налягане, както и високото съдържание на холестерол в кръвта с медикаменти и диета. Освен това един път в годината да се провежда и ултразвуково изследване на каротидните артерии, за да се проверява наличието на атеросклеротични плаки и степента на стеснението на мозъчните съдове.

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето