Софийският градски съд осъди днес на по седем години лишаване от свобода Янко Ваташки и Иво Методиев. Двамата бяха обвинени за отвличането и изнудването на йорданския гражданин Мохамед Атти през лятото на 2002 година. Третият подсъдим - Димитър Василев, бе признат за невинен.

Според обвинителния акт тогава Ваташки и част от групата му са отвлекли Атти и в продължение на няколко дни са го държали затворен против волята му във фургон в с. Николаево. През това време подсъдимите са изтезавали отвлечения, с цел да получат откуп от 20 000 долара. В обвинителния акт се посочва, че на Атти са нанесени материални щети на обща стойност 40 696 лева.

Янко Ваташки и Иво Методиев бяха осъдени на по пет години лишаване от свобода за отвличането на Мохамед Атти и на по седем години затвор за искането на откуп, за заплахи с убийство спрямо йорданския гражданин и за нанасянето на лека телесна повреда. Според НК се присъжда по-тежкото от двете наказания, което е седем години лишаване от свобода.

Според съда основният извършител на престъплението е Иво Методиев, а Ваташки му е съучастник. Двамата ще трябва да платят по 5000 лева глоба, а една четвърт от имуществото им ще бъде отнето. Двамата са действали в съучастие и с покойния вече Любомир Стаменов, както и с още едно, неустановено лице, е заключението на съда.

Присъдите ще бъдат излежавани при първоначален строг режим. Те подлежат на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.   

Защитникът на Иво Методиев - адвокат Донка Цакова, каза пред журналисти след края на заседанието на съда, че ще обжалва присъдата.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето