Няма да има уволнени служители на МВР заради смъртта на Пламен Куцаров, реши министърът на вътрешните работи Михаил Миков. Вътрешната проверка е установила нарушения на правилата за конвоиране на задържани, но няма право да се произнася за причините на смъртта на Пламен Куцаров.

Куцаров почина на път към Службата за борба с организираната престъпност, след като детектор на лъжата установи, че е съпричастен към отвличане. На този етап експертизите сочат, че по тялото му няма следи от насилие, а в организма му беше открит амфетамин.

Порицани и понижени са оперативните работници, водили разработката, началниците на сектори в БОП и най-тежко - понижени и преназначени в други поделения на МВР  - четиримата антимафиоти, ескортирали Пламен Куцаров, когато той умира.

Куцаров е отведен от дома му, заведен в БОП, разпитван и заведен на детектор на лъжата, без документално в този момент да е арестант. Затова, въпреки че имат устна заповед от своите началници да доведат Куцаров и той им е представен като уличен в тежко престъпление, конвоиращите формално не са имали право да му сложат белезници.

"Хората от конвоя е трябвало да конвоират с документ и да знаят дали има документ. Това не е разходка в парка, на която те са придружаващи. В документите се описват всички неща, които предопределят причините да се използват белезници", каза вътрешният министър.

Ако имаше заповед за задържане, Куцаров щеше да е минал и задължителния медицински преглед в МВР болница. Щеше и да е отведен в някой арест. Министърът призна, че не рядко процедурата с оформянето на заповедите за арест не се спазва стриктно, в името на по-ефективната борба с престъпността. Така се дава възможност  за провеждане на разузнавателни беседи, които се записват, а съдържанието им се включва като доказателство, ако се чуе нещо по същество. Министърът заяви, че някои практики трябва да се променят, въпреки че това ще отслаби позициите на службите.

Без отговор засега остава въпросът защо другата конвоираща група, която е взела Куцаров от дома му, закарала го е до БОП и от там го е завела в института по психология на МВР, не търпи санкции.

Като и тази група е водила Куцаров с белезници без надлежната документация и единствената разлика е, че не са седели до него, когато умира.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето