1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Минават на четиридневна работна седмица в завод на "Терем"

БГ Бизнес
 

Така ще се пести и от работни заплати, и от отопление

В "Терем" Търговище минават на четиридневна работна седмица. След като съкрати персонала, предприятието намали и работните дни. Така ръководството на завода планира да пести и от работни заплати, и от отопление. Само преди месец тук бяха съкратени 100 човека. Това обаче не помогна на завода, който продължава да затъва. Без нито една поръчка от началото на годината се стигна до ново свиване на разходи, този път чрез намаляване на работните дни.

"Нямаме основен договор, нямаме работа. 400 човека тука дали ще идват и ще стоят тука, или ще бъдат уволнени. Между това да останем на улицата, ние приехме решение за 20 % намаление на работната заплата", каза управителят инж. Николай Радев.

Заводът вече дължи повече от един милион лева за заплати, след като от шест месеца работниците са на минимална заплата.

"Даже ние сега в момента се явяваме кредитори на завода, като се съгласяваме да излизаме в неплатен отпуск, за да може да оцелее завода, защото има го завода, има ги и работниците", коментира Витан Вълчев, представител на КТ "Подкрепа" в завода.

Оръжейниците са съгласни да вземат по-малко пари пред алтернативата да останат на улицата. Намалената на четири дни работна седмица важи само за месец март. Ако и през април няма поръчки, ще има нова програма за икономии.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии