Нова експертиза ще доказва каква е причината за смъртта на Пламен Куцаров, съобщиха съдебни източници, запознати със случая. Куцаров почина на 21 януари, след като бе задържан от полицаи и бе разпитан.

Повторната експертиза ще бъде направена от съдебни медици, които не са участвали в първата. Според първата експертиза Куцаров е починал от оказано насилие, а в стомаха му е намерен амфетамин, който не бил разграден.

Новата експертиза ще правят деветима експерти, избрани от "Пирогов" и от други болници в няколко големи градове в страната. Новото заключение ще бъде направено по искане на адвоката на двамата обвинени за смъртта на Куцаров полицаи Божидар Проданов и Ирен Вълев. Защитничката им Надежда Ковачева обясни, че е поискала да се има предвид намерената кръв в устната кухина.

Адвокатката иска чрез повторна аутопсия и изследвания на хистологичните проби да се изследва сърцето на Куцаров за дегенеративни и болестни промени, имал ли е ацидоза и възможно ли е смъртта да е от белодробна емболия в резултат на откъснат тромб.

Ковачева поиска отвод на първия състав вещи лица, с мотива, че срещу д-р Станислав Христов - началник на Съдебна медицина, участвал в изготвянето й, се води производство именно в службата на МВР, където работят Божидар Проданов и Ирен Вълев.

Ковачева не изключва възможността Куцаров да е получил алергия, която е влошила състоянието му, както и от хипогликемия. Според нея в първата експертиза има допуснати пропуски, не са направени биохимични и хистологични изследвания.

Близките на Куцаров също са поставили въпроси на деветимата експерти за това как е настъпила смъртта.

Прокуратурата от своя страна ще поиска и удължаване на срока на разследването.

Когато съдът пусна от ареста двамата полицаи стана ясно и че починалият Пламен Куцаров не е подписал заповедта за задържането му, както и декларацията към нея, което по закон е задължително. Така според съда конвоирането с белезници на Куцаров не е трябвало да бъде осъществявано по начина, по който е направено.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето