Съпругата на актьора Христо Мутафчиев - Елица Мутафчиева, възразява срещу разпространението на информация за здравословното състояние на актьора. Това се посочва в съобщение от Националната пациентска организация, в което се цитира позицията на Мутафчиева относно разпространението на информация за здравословното състояние на нейния съпруг.

Елица Мутафчиева се е свързала днес с пациентската организация, притеснена от огромния медиен интерес към състоянието на съпруга й.

"Бих искала да призова обществеността към разбиране и съпричастност в този тежък за мен и семейството ми момент. Не желая никой, включително и д-р Дечев и д-р Георгиев, да дават каквито и да било медийни изявления относно състоянието на моя съпруг. Това мое желание е декларирано и в подписан от мен самата документ, съобразно европейските правила и норми", заявява Мутафчиева.

Националната пациентска организация призовава медиите и обществото за толерантност и разбиране, както и за това да се даде възможност и да се осигури спокойствие на медицинските екипи да направят всичко възможно за подобряване на състоянието на актьора.

От организацията отбелязват, че разпространението на всякаква информация, свързана със здравословното състояние на пациентите, без съгласието на самите тях или на техни близки, е в нарушение на етичните норми и правила за поверителност.

Актьорът е изведен от медикаментозната кома тази сутрин. Той е в съзнание след операцията, която претърпя. Мутафчиев е в реанимация, а лекарите от болница "Свети Иван Рилски" казват, че още е рано да се правят прогнози.