За първи път археологът Николай Овчаров коментира скандала с казаното от министър Божидар Димитров за колегите и завистниците в гилдията на археолозите. В свои интервюта миналата седмица Божидар Димитров намекна, че и създателят на Перперикон е в кръга на завиждащите. Поводът - откритите мощи на Йоан Предтеча край Созопол.

Днес археологът Николай Овчаров събра журналисти, за да им покаже своите открития - реставрираните епископски дрехи и мощи на епископа от черквата "Св. Йоан Предтеча"  в  

Овчаров поздрави своя колега Казимир Попконстантинов за находката свързана с Йоан Кръстител и я нарече откритие на годината.

„Откритието е голямо! И за разлика от много друго народи, които нямат подобни паметници, ние трябва да се научим да ги експонираме, да ги показваме, да ги представяме пред хората. Сега въпросът за тяхната автентичност, разбира се, е друг. Не искам сега да го засягам, защото до колкото разбирам ще се правят експертизи и нещо друго. Аз даже бих предпочел да не се правят експертизи, защото е въпрос на вяра в случая”, каза той.

Проф. Овчаров коментира, че не разпознава себе си в думите на Божидар Димитров  за завистливите археолози.

„Едва ли мога да бъда сред завистниците, това е смешно. Въобще тази атака срещу българската археология, за нея отговориха много мои колеги, беше недостойна”, каза още той.