В студиото на "Тази сутрин" приятелката на Пламен Куцаров, починал в ареста миналата седмица, и семейният адвокат Тодор Апостолов разказаха подробности около случая.

Братът на починалия Пламен Куцаров се е обърнал към адвокат на следващия ден, когато вече е констатирана смъртта. Това съобщи в студиото на bTV адвокатът на семейството Тодор Апостолов и допълни: "Парадоксалното е, че след като е задържан, той и приятелката му, никой не информира близките им и не им е предоставена възможност да се свържат с тях, да се свържат с адвокат. Брат му е предприел действия да го обявява за общодържавно издирване в Първо районно управление и дежурният на Първо РПУ, след направените справки, установил, че Пламен Куцаров е известен, той не е безследно изчезнал, просто се намира на ул. "Здраве" 1, в моргата".

"До момента има назначена и изготвена тройна съдебно-медицинска експертиза, която дава заключение, че причината за смъртта е остра кислородна недостатъчност. Без видими травматични наранявания, т.е. така наречената асфикция. Кислородът и притокът на въздух към белия дроб на Пламен Куцаров е спрял за съвсем кратък период от време", съобщи адвокатът Тодор Апостолов.

Според него, това е в резултат от поставената на главата му качулка. Той информира още, че в указанията за осъществяване на конвойна дейност полицията няма право да поставя качулки на задържаните. "Поставя се маска с прорези за очите и устата когато трябва да се запази външният вид на едно лице при конвоирането му в съдебна зала", поясни адвокатът. Приятелката на Пламен Куцаров допълни, че качулката не е имала дупки и е била като чувал.

Пламен Куцаров не е криминално проявен, никога не е задържан в РПУ където и да било. Той не е осъждан и не е противообществена личност, не е наркоман, уточни адвокатът.

Виолета Ницова, приятелка на починалия, потвърди, че Пламен не е употребявал никакви наркотици и не е страдал от никакви заболявания.

Тя разказа, че Пламен се е занимавал със строителство, работил е към фирма и сподели, че в сряда денят им е започнал нормално, докато се е звъннало на вратата на апартамента им в кв. "Редута", където са живеели двамата, и в дома им са нахлули маскирани полицаи.

По думите на Виолета, полицаите са свалили на земята Пламен и са го удряли, защото той е викал. Тя уточни, че са му сложили плътна, черна качулка на главата, след което са обискирали апартамента за оръжие, но не са намерили такова.

Момичето съобщи, че също е било задържано, без да й е обяснено защо. Тя каза още, че е чула удари в коридора. След това са задали въпрос на Пламен, който обаче е фъфлел и дознателят не го е разбрал. След като са му вдигнали качулката, се е видяло, че устната и бузата му са били подути, т.е. те са го ударили, поради което не е можел да говори, разказа Виолета.

"Разпитаха ме на сутринта и ме викнаха при началник отдел, не съм сигурна точно как се казва, Атанас Димитров, в последствие разбрах, че е един от отстранените, който ми каза, че Пламен е починал от стрес, той така ми каза – "Той се притесни и почина", допълни Виолета.

Какво още сподели в предаването "Тази сутрин" приятелката на починалия Пламен Куцаров вижте в прикачения файл.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето