Ако някой нещо е засегнат като жител на Врачанска епархия, вярващ или невярващ, бих помолил за извинение, моля пред Бога и Всечистия кръст да бъда простен. С тези думи Врачанският митрополит Калиник се извини, че е сътрудничил на репресивния апарат на комунистическия режим. Висшият духовник се срещна с журналисти в  митрополитския параклис по повод официално оповестеното му агентурно минало.

Ден по-рано комисията по досиетата разкри шокиращия факт, че 11 от общо 15 митрополити  от Светия Синов са сътрудничили на Държавна сигурност (ДС). Според оповестените данни дядо Калиник, чието светско име е Калиник Райчев Александров, е бил агент към МВР-Русе-ДС, МВР-Сливен-ДС и Шесто управление на ДС с псевдоними Рилски и Велко.

Информацията за съпричастността висшия клир към тайните служби преди 1989 г. бе предшествана от  кампания в защита на църквата от груби посегателства, начело на която стояха видни „интелектуалци”. Светият синод пък излъчи противоречиви сигнали преди отварянето на досиетата. Веднъж бе съгласен, след тона – не, с мотивът, че църквата не е част от държавата.

Повече от 24 часа след обнародването на данните на Комисията, Светият синод пази пълно мълчание и не взима никакво официално становище.

Врачанският владика, който преди година навърши достойните 80 години, заяви, че има намерение да изкара земния си живот по монашеския обет, който е дал, както и да изпълни поетите обети при ръкополагането му като епископ, а след това и като митрополит.

Дядо Калиник каза, че не е донасял за никого нищо лошо. Това той стори докато се чудеше, защо е имал псевдоним като агент. Допълни, че при многобройните си пътувания зад граница е правил доклади до председателя на Светия синод. Митрополитът отрече да е бил принуждаван да сътрудничи на Държавна сигурност.

"Имал съм свои виждания, свои разбирания, така както е казано в Библията - "всяка власт е от Бога", ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа", добави още той. .

Викарият на Врачанския митрополит - Траянополският епископ Киприян, каза , че информацията на комисията по досиетата  не е изненада за никого, включително за свещениците, тъй като владиката многократно е признавал и в изповед факта на принадлежност към ДС.

Епископ Киприян заяви, че врачанското духовенство е свидетел и е твърдо убедено, че Врачанският митрополит Калиник не е нарушил свещения канон и повелите на Светата православна църква.

Врачанският епархийски съвет разпространи становище,  в което се изреждат заслугите на
митрополит Калиник за защита и утвърждаване на християнската вяра и църквата, включително и чрез "сделка" с властта в онези сложни времена.

В него се казва, че "прошката от свещенството и миряните, ако има какво да се прости, отдавна е дадена" и всички категорично застават зад църковния архиерей.

Друг от осветените като агенти на ДС висши духовници – Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който преди месец попадна в бурен скандал заради страстта си към луксозни коли, се скри от публични изяви.

Данните на Комисията по досиетата сочат, че дядо Кирил, който по лична карта се казва Кирил Петров Ковачев, е бил секретен сътрудник и агент към Първо главно управление и Шесто главно управление на ДС  с псевдоними Ковачев и Владислав.

Дядо Кирил трябваше да отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Атанасий" във Варна по случай храмовия празник на църквата какъвто е обичаят.

Литургията се проведе без митрополита и след нея бе осветен традиционният рибен курбан и раздаден на всички присъстващи.

Друг осветен агент на ДС – Русенския митрополит Йосиф още вчера отрече да има нещо общо с ДС.