Юзеиров е бил задържан днес пред ЦИК, съобщиха от МВР. Юзеиров е задържан по искане на Окръжна прокуратура -Търговище. Той е отведен в СДВР. Срещу Юзеиров се води разследване за финансови престъпления. Юзеир Юзеиров е председател на нерегистрираната у нас Мюсюлманска партия.

МВР уточнява, че той е бил призоваван нееднократно и след като не се е явявал на призовките, прокуратурата е поискала принудителното му задържане.

В края на септември 2009 г. братята Юзеирови направиха опит да учредят партията „Мюсюлман-демократичен съюз”.  Районният съд в Попово осъди Росен Йорданов, познат като Юзеир Юзеиров, на година условно по обвинения за организиране на партия на религиозна основа. Магистратите наложиха на брат му Атанас Йорданов, известен като Али Юзеиров, да плати 4 хил. лева глоба. Окръжният съд в Търговище потвърди присъдите.

В петък, в първия ден за регистрация за президентските избори, Юзеир Юзеиров се появи в ЦИК по бельо. Той обясни странния си вид като протест срещу отказа на комисията да приеме събраните подписи за издигане на брат му Али Юзеиров за кандидат за държавен глава. След острото недоволство на Волен Сидеров охрана на ЦИК го изведе от сградата.