От жега към хлад и обратно – как да устоим на капризите на времето
Младият и здрав човек държи повече на температурни аномалии, смята д-р Сотир Марчев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
От жега към хлад и обратно – как да устоим на капризите на времето
Лятото ни изненадва все по-често с резки смени в температурите. Един ден градусите достигат рекордни стойности, а на следващия настъпват студове, близки до полярните. Най-минималната сърдечносъдова смъртност е между 23 и 21 градуса. Това обясни в студиото на предаването "Тази сутрин" кардиологът д-р Сотир Марчев. По думите му колкото човек е по-млад и по-здрав, толкова повече държи на температурни аномалии. Сега е времето за хората със сърдечносъдови заболявания - през лятото смъртността пада с 15% надолу, обясни той.  

Кардиолозите излизаме в почивка през лятото, не защото тогава ни се почива, а защото тогава инфарктите са по-малко. Голяма част от смъртните актове, за съжаление, се пишат по инерция и всичко се определя като сърдечносъдова смърт.

Хората трябва да пият поне по литър и половина вода на ден. Историите за четири-пет литра на ден са абсурдни – това само натоварва сърцето. Нещото, което през тормози хората през лятото е топлинният удар. Когато е изправна нашата система, водата ни се изчерпва по-бързо. Съветваме хората да пият вода, ако трябва по график. Слънчев удар се получава при сериозно нагряване на главата. През зимата е много лесно да настинем, отново от главата, а през лятото да получим топлинен удар. Затова преди няколко хиляди години е измислена шапката, пошегува се д-р Марчев. 

Ние сме против алкохола в горещините. Това е диуретик, водещ до отделянето на повече урина. Крайният резултат е обезводняване на организма. Бирата, според мен, не помага в горещините, каза кардиологът.  

В Америка има федерален закон, който забранява климатиците да се намаляват под 25 градуса по целзий. В офисите, в които работят климатици се наблюдава увеличени на болничните с 5%. Проблемът е в рязката промяна на температурите вън-вътре. Решение би било да настроим климатика да не бие в нас.

На плажа трябва да се свиква постепенно с температурата на водата. Имаме достатъчно регистрирани случаи, при които хора почиват заради рязката смяна на температурите – от прегряване към студената вода в морето.

Има много хора, които не смеят да ходят на мач, защото ги е страх по време на дузпите да не получат удар. Стресът причинява инфаркт на тези хора, които са щели да го получат така или иначе. За съжаление и за радост на фармацевтичната индустрия, сърцето се спасява само с хапчета, каза д-р Марчев.  

В епидемиологията има едно правило – за човешките болести виновник винаги е човек. Масови събирания на хора предразполагат към инфекции. Затова е нужна добра обществена хигиена. Не лична хигиена, а обществена. Причината винаги е болест, пренесена от човек на човек. Така кардиологът коментира популярните напоследък морски вируси.
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре