Министерският съвет прие Постановление за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната от 1 май 2012 г. Увеличението ще се случи с месец по-късно от първоначално обявеното.

За да не се увеличат други такси кабинетът предлага да се променят 16 закона, правилници и наредби, така че от заплатата да не се предизвика ново увеличение на таксата за преглед при личните лекари или пък потребителската таксата за дневен престой в болница.

Правителството определи и нов размер на линията на бедност за страната за 2012 г. – 236 лв. Тя обаче не е свързана с получаване на социални помощи или други социални придобивки, а е само един показател за идентифициране на бедните в обществото.

От догодина кабинетът обмисля да премахне добавката от 1% към заплатата за всяка година стаж и прослужено време на 80-те хиляди държавни служители в администрацията и общините.

Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че проектът ще бъде обсъден следващата седмица със синдикатите и работодателите.

Дянков се ангажира чиновниците да бъдат компенсирани с по-високи основни заплати. Той беше категоричен, че няма да се поддаде на заплахите на зърнопроизводителите срещу протести да получат още по-големи субсидии от бюджета.

„Надявам се, че са достатъчно разумни да не стачкуват и да блокират страната. Ако обаче тръгнат да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават, ще ги пренасоча към други сектори. Например животновъдите съм убеден, че ще бъдат много радостни, ако получат тези пари. И това ще е възможно. Ще съм първият, който ще го предложи”, закани се Дянков.

По темата ще има ли по-високи пенсии, вицепримеърт каза, че НОИ все още прави изчисления и затова отговорът ще е ясен в средата на следващата седмица.