В следващите дни ще стане ясно дали КНСБ и КТ „Подкрепа” ще организират национална стачка. От КНСБ заявиха, че заради липса на чуваемост от страна на правителството, стачкуващи в БДЖ искали да обявят гладна стачка, но от ръководството на синдиката успели да ги разубедят, поне засега. КНСБ продължава стачката в железниците и се готви за голям митинг на 30 ноември.

„Митингът, който КНСБ и „Подкрепа” организират на 30 ноември ще бъде още по-мощен и още по-обхватен. Заедно с това ние ще предложим свикването във вторник сутринта на съвместен консултативен съвет с колегите ни от „Подкрепа”, за да обсъдим други действия, в това число стачни действия, възможни стачни действия в следващите дни, спазвайки законите на страната”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите ще искат президентско вето

ако парламентът приеме предложението за увеличаване на възрастта за пенсиониране. Ще искат среща с настоящия и с новоизбрания президент на страната, с които да разговарят за проектозакона, в който е включено предложението, без то да е одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ръководството на синдиката е потвърдило оттеглянето от тристранния съвет до изтегляне на предложението от Народното събрание.

Синдикатът ще изпрати и предложения, с които може да се замени идеята за увеличаване на възрастта за пенсиониране - сред тях са криминализиране на неплащането на осигуровки в пълния им размер; разширяване законовите правомощия на НАП с допълнителни правомощия на ревизорите и създаване на дознатели; ограничаване на кешовите обороти и нормативно задължение на търговските обекти да са снабдени с апарати за безкасово плащане и изплащане на заплатите по банков път; възстановяване на електронната връзка между НАП , НОИ и ТЕЛК.

Днес са коментирани възможностите за даване под съд на БДЖ ако се установи, че се прави локаут.