„Тези дни американският посланик Джеймс Уорлик си заминава. Няма как Щатите да държат такъв боклук като него тук”. Това заяви бившият вътрешен министър Румен Петков в „Тази сутрин”, като допълни, че процедурата по изтеглянето му се прави „под благовидния предлог, че ще търси американски инвеститори в България”.

Депутатът от Коалиция за България добави още няколко фрагмента към нападките си срещу американския дипломат, наричайки го лъжец и наркоман: „Той е лъжец, той лъже. Няма и да ме съди, защото той знае, че е лъжец. Той лъже, че срещу мен се води разследване някъде. Питам, той употребявал ли е наркотици? Как се казва на човек, който употребява наркотици? Наркоман. Аз така знам. Да излезе и да каже – употребявал съм, не съм употребявал. Той няма да каже, че не е употребявал, уверявам ви”.

За да подкрепи думите си, Петков заяви, че има основание да смята, че Уролик се е хвалил с лична употреба на наркотици: „По-лошо – имам основание да смятам, че той е убеждавал български граждани, че в България трябва да бъде разрешено производството и продажбата на мека дрога”.

Според него посланикът ходел често и по най-скъпите нощни локали на София, където се срещал с наши красиви сънароднички. Бившият вътрешен министър попита откъде има пари да си позволява такъв начин на живот: „Учудвам се как могат да се пилеят така пари по кръчмите”.  

Депутатът се съгласи, че обвиненията му са остри, но „ние трябва да си даваме сметка кои са факторите в България, които се опитват да решават проблеми. Ако ние допускаме лъжци и наркомани да се бъркат във вътрешните ни работи, това е много лошо за страната”.

Петков допълни, че дипломатът се меша във вътрешните работи на Република България „по един абсолютно безпардонен начин”: „Да търпим Уорлик не е добре за българската политика. Не може да влиза и да излиза в Министерството на икономиката все едно е в бащинията си. И да казва - дайте договорите с руснаците да ги видя, да ги огласим пред българските граждани”.

„Червеният” депутат отрече конфликтът му с дипломата да е личен и допълни, че не е имал нужда от американска виза, след като тя му бе отнета.

Конфликт и с друг американски посланик

Той не се съгласи и изнесената от Уикилийкс информация, че е прилагал натиск върху прокуратурата в лицето на Борис Велчев за бързо решаване на знаковите дела по времето на посланик Джон Байърли: „В последните му дни Байърли се опита да направи непочтена интрига между мен и друг фактор, който разпердушиних на мига”.

Прогноза за изборите

Румен Петков направи и прогноза за предстоящите президентски избори, като заяви, че ако Бойко Борисов не е кандидатът на ГЕРБ, то БСП имат големи шансове. По думите му една кандидатура на Цветан Цветанов пък би била катастрофална, затова и е спряло да се шуми около името му.

Според него верният път за „червените” е да се извади една убедителна и силна фигура, която няма да се нуждае от представяне и това трябва да се случи час по-скоро. Той не скри, че имената на Костадин Паскалев, Ивайло Калфин, Меглена Плугчиева и Петър Курумбашев са обсъждани като претенденти за президентския пост. Една политически обвърза кандидатура като тази на Меглена Кунева обаче едва ли би мотивирала и мобилизирала социалистите, изрази съмнение Петков. Той не изключи името на лидера Сергей Станишев като евентуален кандидат, но определи този вариант като твърде нереалистичен, тъй като е обвързан с конституционни промени.

Депутатът каза още, че има доста разногласия по въпроса дали ще се стигне до балотаж: „Приключването на изборите на първия етап ще е катастрофа за нас, защото ще обезсмисли и местните избори. Трябва да мобилизираме целия ресурс и да преминем в динамичен режим на разговор с нашите партньори”.

Той определи избора на членове в Комисията за конфликт на интереси, сред които не попадна представител на БСП, като показателен: „Това показва, че има възможност ние да сме сами, да се върнем в 1997 година, което е много лош знак. Трябва да видим как ние общуваме с другите, как защитаваме своя политически интерес. Другото е да седим свити в ъгъла и да чакаме да ни бият с боксови ръкавици”.

Магистрала "Люлин"

Пуснатата магистрала „Люлин” и заслугите на правителството на ГЕРБ Петков коментира така: „Няма как всичко да стане по наше време. Но по наше време бяха построени повече от 180 км магистрали, магистрални участъци. Тази магистрала не е започнала да се стои вчера”.