Млада българка преди две години решава да направи фирма, да има свой бизнес и да се развива. Плановете й обаче не се развиват, както тя предполага. Вместо да развива бизнеса си, жената се оказва ограбена, изнудвана и лъгана, а опитът да пребори институциите в търсене на справедливост се оказва мъчителен и до момента – безуспешен.

31-годишната Ана Стоянова от София си мечтала да има малък собствен бизнес. Да работи за себе си и да живее нормално в България. Преди две години, през 2008 тегли кредит от банка.

"Купих си строителна техника, купих си мини багер, купих си камион, който се товари върху него, които вършеха много добра работа”, каза тя.

Вероятно си мислите, че проблемът на Ани и нейната фирма е световната икономическа криза. Проблемът е друг.

"Аз имам строителна фирма. Имах! Поради това, че ми откраднаха техниката, вече нямам”, разказа жената.

Ани купува техниката си за 50 хил. лева от софийската фирма "Маринков строй". Получава фактура за 17 хиляди. Многократно търси продавача, но той все отказва да издаде фактура за цялата сума.

"В този период аз ходих в НАП, разговарях с данъчно инспектори, които ми казаха, че нищо не може да се направи по въпроса. Да съм гледала, какво съм правила. Ходих до икономическа полиция, където ми казаха в общи линии същото нещо. Само че с други думи”, споделя тя.

Няколко дни по-късно камионът и багерчето изчезват. Откраднати са.

"Полицията дойде, установи, че е открадната и това е. Повече нищо не направиха”, заяви Стоянова.

Няколко дни по-късно крадците искат откуп.

"Първо искаха 5 хил. лева, няколко пъти се обадиха, имаше заплахи, страшно беше. Полицията е уведомена за това. Казаха да си съберем парите за откуп и следващия път като се обадят, да ги уведомим”, продължава разказа си тя.

Полицията дори не прави опит да хване изнудвачите, защото пострадалите нямат пари за откуп.

"Дори нашите изходящи обаждания да проверят - дори това не са направили”, заявява тя.

И това не е всичко. Ана Стоянова пише в своя жалба в полицията, че подозира във всичко продавача на техниката - Марин Маринов.

"Марин Маринов е извикан юли месец 2009 година да бъде разпитан. Почти година след като е открадната техниката”, каза тя.

Потърсихме Маринов, но телефоните на 25-годишния бизнесмен вече не работят. На адреса на фирмата също няма никой. Разследващите полицаи от 7-мо РПУ изпращат преписка по случая в районна прокуратура с мнение за прекратяване на производството поради липса на доказателства.

От Седмо РПУ отказаха да коментират случая и казаха, че следователят, работил по случая, вече не работи там.

Лъчезар Попов в юрист, специализиран в отношенията граждани - полиция. Признава, че гражданите, които остават разочаровани след полицейско бездействие са много.

"Многобройни, многобройни, многобройни случаи на недоволство на граждани за действията или по-скоро бездействията на полицията. Има огромно недоволство. В повечето случаи извършителите не са откривани”, заяви юристът.

Преживяла измама, кражба, изндуване и безразличнието на няколко държавни институции Ани вече е загубила своя бизнес. Обраната, измамена и изнудвана българка продължава напред - подава жалба в прокуратурата срещу човека, който й продава багера и срещу полицията, която отказва да работи.

"След като нищо не направиха, аз подадох жалба в прокуратурата, които ми казаха, че срокът за отговор е един месец. В рамките на този един месец дори не бяха изпратили обратно за доразследване до Седмо”, сподели още жената.

"Вече не вярвам на никой за нищо. Което е много жалко. Вярвах, че съм добър човек, все още се опитвам да бъда такъв, но тук добрите хора само ги мачкат и тъпчат. Чувствам се глупава. Глупава, че съм повярвала. Чувствам се глупаво, че живея в тази държава”, сподели тя.

Ани ще бъде поредният български гражданин, който има намерение да съди държавата с в Страсбург.

"Не е правилно аз да страдам, че в тази държава се краде, за това, че в тази държава има корупция, за това, че в тази държава никой не си върши работата. Не е правилно, не е справедливо”, категорична е жената.

От софийска районна прокуратура заявиха за bTV, че случаят е върнат за доразследване от 7-мо РПУ. Явно, ако не друго, поне папките и хартията, изписана по случая ще стават повече. Ние ще продължаваме да следим докъде ще стигне Ана Стоянова в своята битка с несправедливостите в държавата.