Първанов: Посланиците-агенти не създават проблем на България
Президентът каза, че поне 10 дипломати са изпратени от кабинета Борисов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 0
    0
Първанов резервиран към ангажирането на НАТО с операцията в Либия

Наличието на агенти на бившата служба Държавна сигурност в посланическия корпус не създава проблеми на България, смята президентът Георги Първанов.  Във Враца той заяви, че се учудва от двойния морал, защото имало поне десет дипломати от този списък, изпратени от правителството на Борисов.

„Има поне седем-осем души, които бяха обявени и стояха цяла година, те се знаеха и публично, и за тях не беше поставен въпросът. Т.е. поне половината от списъка на действащите сега дипломати е бил известен. Какво се случи сега, та имаме такава драма”, каза Първанов.

„Очевидно е, че има проблеми в управлението, и ще трябва да се търси начин „да се разлаят кучетата”, изтъкна още президентът. Държавният глава обяви още, че в момента вижда поне три-четири алтернативи на сегашното управление, както от ляво, така и от дясно, включително и от досегашните приятели и крепители на кабинета, които вече са негови опоненти, „някои дори много остри”. Президентът предлага да бъдат отворени досиетата на всички, за които е установена принадлежност към ДС.

Той каза още, че огласяването преди време на близо 1500 служители в МВР с агентурно минало не е предизвикало никакви драми в национален и европейски план.

„Първанов е бил "политическият чадър на кадрите на ДС"

Именно Първанов, а не БСП и социалистите. Това бе коментарът на външния министър Николай Младенов по повод твърденията на Първанов. Младенов посочи, че големият брой хора на работа в МВнР, свързани с Държавна сигурност, е системен проблем, но тази практика ще се прекрати. Назначенията на дипломати, свързани с бивши служби, вече са били в процедура (на изпращане), започната от предишното управление, уточни министърът.  • 0
    0
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре