Фотьойл, изработен от баскетболни мрежи, табуретка под формата на ракета за тенис, диван като платноходка – спортната тема е главната муза на Парижката седмица на дизайна, която ще продължи до 18 септември, констатира АФП.

Дизайнери от цял свят търсят вдъхновение от спортните стоки, вероятно заради хай-тек производството им, уточнява специалистът по нови тенденции Франсоа Бернар. Той е и един от основните куратори на изложението, събрал невероятна палитра от дизайнерски хрумвания, вдъхновени от света на спорта.

Те се оказват отлична суровина за неконвенционалните дизайнери. Непромокаемите платна на платноходките като по чудо се превръщат в огромни градински надуваеми фотьойли. Тенис мрежа, опъната върху метална рамка, заживява нов живот под формата на пейка. Велосипедна седалка, закрепена върху метална ос, започва да се изживява като табуретка. А ултрамодерните кресла на изложението се изливат в калъп от фибростъкло, досущ като корпусите на болидите от Формула 1.

"По дефиниция спортната стока е високотехнологична и суперфункционална, плод на дизайнерска мисъл. Всички неща, свързани със спорта, намират прекрасно приложение и тук на изложението!", обяснява новия тренд Франсоа Бернар.

Подвластен на модата се оказва и производителят на раници Eastpak. Той представя на изложението канапе с много джобове и ципове, сякаш човек може да го понесе на гръб. Канапето-раница бързо се превърна в хит. Общата тенденция е и бягството от естествените материали. Дизайнерите искат да щадят природата? Може би.

"В събраните експонати за изложението няма нито едно парченце дърво, загърбили сме дори памука, обяснява Франсоа Бернар. Всичко е изработено от високотехнологични материали по екосъобразни технологии. Глупаво е да се секат безценните гори в Борнео, за да се правят евтини мебели, продавани за жълти стотинки в супермаркетите!".