Учени откриха "скрит риск" в дъвките без захар, които убедително се представят в рекламите като полезни за зъбите, съобщи в. "Дейли мейл".

Рискът идва от киселинните ароматизатори в бонбоните, напитките и дъвките без захар. Група заместители на захарните алкохоли, сред които ксилитол и сорбитол, намалява опасността от кариес. Те обаче също увеличават киселинността в устата, а това уврежда емайла на зъбите, особено ако в продукта има и плодови аромати.

"Думите "без захар" предизвикват фалшиво чувство за сигурност, защото много хора автоматично вярват, че продуктите без захар са безопасни за зъбите", казва д-р Сок-Я от Бостънския университет.

Екипът, в който участват също учени от университета на Хелзинки, пише в сп. "Британска дентална медицина", че храните и напитките без захар не помагат и за отслабване, защото много от тях съдържат до половината от калориите на пълномаслените продукти.

Говорител на производителя на дъвки "Wrigley" отговаря: "Научни изследвания, включително и публикуваното в сп. "Британска дентална медицина", ясно показват, че дъвките без захар помагат за устната хигиена, като стимулират производството на слюнка. Ако хората не дъвчат прекалено голямо количество всеки ден, те не би трябвало да се безпокоят за въпросите, повдигнати от учените, като потенциалното слабително действие или съдържание на калории".

"Изследването ни напомня колко е важно да бъдем внимателни с киселинните храни с аромат на плодове, дори и да са без захар, защото прекомерната им употреба извън времето за хранене може да увеличи риска от ерозия на зъбите – каза проф. Деймиън Уолмсли от британската Асоциация по дентална медицина пред "Дейли мейл". – Ако искате да избегнете ерозията на зъбите, е важно да избирате продукти без плодов аромат”.