Какво може да събере за една вечер двама англичани, бразилка, холандец и българка, които до този момент не са се познавали? И не просто да събере, а да им покаже София – позната и непозната. Това е идеята на група млади ентусиасти от Free Sofia Tour, които предлагат обиколка из столицата... на английски.

Ходи се пеша и е безплатно. Екскурзоводите са доброволци, като всички са българи, учили и работили в чужбина. Гарантирано е, че имат богата обща култура и владеят по няколко чужди езика. Не всички са професионалисти, но могат да изненадат дори софиянци с интересна информация за столицата ни. Пример - да покажат къде е скрита петолъчката, която до 1990 беше на върха на Партийния дом.

Ентусиастите са разработили и собствен онлайн "пътеводител". Всеки от тях си го допълва, а в него има както основната информация за обиколката, така и отговори на често задавани въпроси.

Идеята е взета "назаем” от безплатни турове в Прага и Будапеща. Първият софийски тур е на 13 август м.г., като досега от офертата са се възползвали 277 души от над 35 държави, включително и от България. Най-много гости са идвали от САЩ, Германия, Великобритания и Франция.

Free Sofia Tour е независима инициатива, която се финансира и организира изцяло от сдружение с нестопанска цел "Фрий София Тур". От организацията планират от 27 март да започне и редовна сутрешна обиколка и през работните дни.

Търсят доброволци!