Забавно, атрактивно, модерно ли беше обрисуването на паметника на Съветската армия в София? Или грубо посегателство и оскверняване? Тези въпроси вече седмица разпалват страстите в страната, след като една сутрин войниците осъмнаха в костюми на Батман, Жокера, МакДоналд  и Дядо Коледа. Няколко денонощия след това пак се събудиха в старите си одежди.

Близо 60% от потребителите на btv.bg, участвали в анкета на сайта, посочват, че е хубаво, че паметникът е почистен. 34 на сто заявяват, че харесват новия му вид. Едва 6% не са чули за какво става въпрос. Един от основните аргументи "против” тази проява на улично изкуство е, че историята, независимо каква е, трябва да се почита. Според тези, които са "за”, именно уличният бунт трябва да ни напомни, че вече не живеем в соц времето... и героите вече не са същите.  

"Най-правилното действие спрямо паметника е да бъде демонтиран. И нямат право да ни се правят на обидени от Русия, все едно сме длъжни да имаме техен паметник в страната си”, пише потребител.

"Не разбирам защо е цялата тази негативна емоция,

насочена към хората, които очевидно са със сериозен творчески потенциал. На този паметник годиииини наред никой не обръщаше внимание и по тази причина беше доста запуснат”, контрира друг.

"Да си кажа, не е добре това, че леко се погавриха с паметник. Обаче и ми хареса идеята на художника как изрази днешна България”, смята трети.

"Аз не съм виждал в други страни боядисани паметници, а вие?

Едва ли. Защото за разлика от българите, цивилизованите народи правят разлика между свобода и анархия. Ама ще кажете, че това е паметник от една тоталитарна епоха. И какво от това”, категоричен е следващ.

"Естествено, че заставам зад "твореца". Изкуството е провокация. Само шматките си купуват картинки с брокатени заливчета и палма... Акцията си е 100% успех, щом успя да ни накара да мислим над нея. А що се отнася до паметника – ето, почистиха го. За какво е цялата врява”, спокойно заявява друг.

"Беше хубаво, но за кратко. Така и трябва да е.

Нещо различно и нестандартно, няма лошо. Едва ли е с цел гавра или някакви лоши помисли. Но трябваше, този, който го направи, да си го почисти след два или три дни”, пише умерен участник в анкетата.

"Идеята е добра, свежа и отразява живото и творческото в днешния българин - тук и сега! Паметниците разказват за историята и трябва да бъдат запазени, но какво по-хубаво от това, ТЯ да бъде прочетена отново, такава, каквато я виждат следващите поколения, какъв по-истински ПРОЧИТ и ПОЧИТ от това, отколкото да тъне в сивота и ежедневно безразличие”, допълва друг.

"Графитите по принцип са хубаво нещо, аз ги харесвам, но не съм съгласна, че трябва да се правят върху паметници. Трябва да има специални места, на които да се изобразяват графити. Те правят деня ни по-цветен, по-весел и по-хубав. А паметниците - те трябва да си останат такива, каквито са направени”, казва участничка.

Продължавайте да участвате в анкетите на btv.bg. Сега ви питаме дали смятате, че трябва да има по-високи глоби за гратисчиите в градския транспорт. Очакваме мнението ви по темата тук >>>

Резултатите от анкетата не са на базата на национално представително проучване, но за нас са много важни, тъй като отразяват мнението на потребителите, които ни гласуват доверие ежедневно.