Поне четири села у нас остават без кмет и след балотажа. Причината е, че претендентите за поста са събрали равен брой гласове и съгласно закона, президентът трябва да насрочи нови частични избори за кмет в тези населени места.

Пример от Радовене - когато след края на балотажа в селото преброили бюлетините, се оказало, че претендентките за поста събират еднакъв брой гласове - 124. Ремито не учудило радовенци, понеже до вчера Петя Вутова и Лалка Найденова работили в една сграда - Петя като селски управник два мандата, а Лалка - като секретар и бивш кмет от зората на демокрацията.

Двете дами са категорични, че отново ще се кандидатират

И както досега ще воюват не с удари под кръста, а с платформи. „Има улици, които трябва да бъдат оправени, параклисче предвиждам да направя”, каза Петя Вутова. Лалка Найденова отбеляза, че ще работи за хигиенизирането на селото.

Прогнозирайки равни гласове и на следващите избори, местните зевзеци предлагат мъжка развръзка на женската битка за властта. Извън шегата хората са категорични, че която и да спечели, трудно ще пребори безработицата и последствията от нея в селото.

Как ще приключи женският кметски двубой в Радовене ще стане ясно при следващия балотаж, който президентът ще насрочи с указ.

Жени ще управляват 29 от общо 264 общини в страната

Дами ще са начело и на четири областни града, сред които и София - в лицето на Йорданка Фандъкова, която беше преизбрана. Изборите отредиха нов мандат в Добрич -  за Детелина Николова и в Перник - за Росица Янакиева. Четвъртата жена, която ще ръководи областен град, е Таня Христова в Габрово.Това сочи справка на БТА в Централната избирателна комисия след местните избори.