Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, показва проучване по повод предстоящия на 25 ноември Световен ден за премахване на насилието срещу жените.

Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие у дома е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите на насилие у дома премълчават подобни случаи. Според изследването 4 на сто от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване.

Ако се приеме, че пълнолетните българки у нас са около 3 милиона, това показва, че между 100 и 120 хиляди сънароднички са били обект на сексуално насилие. Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие.

Проучване на СЗО показва, че около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15 - 50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70.

Международният ден за премахване на насилието срещу жени е инициатива на ООН от 1999 г. Иначе активисти отбелязват 25 ноември като ден срещу насилието още от 1981 г.. Датата е по повод убийството на трите сестри Мирабал, политически противници на режима на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо.