В последните часове преди края на учебната година, освен бележниците, учениците получават и традиционните списъци със задължителна литература през лятото. За задачите за ваканцията разказва Радослав Чолаков.

В последния час по рисуване за тази година учениците от столичното 139-о училище получават задача - да съберат шишарки от планината или пясък и мидички от морето. С тези неща наесен ще правят картини от природни материали.

"Клетниците" на Виктор Юго, "Автобиография" на Бранислав Нушич и "История Славянобългарска" на Паисий Хилендарски са три от общо двайсетте заглавия, които бъдещите шестокласници трябва да прочетат през тази лятна ваканция

Някои четат насила, разбира се, защото мама и татко искат така и защото учителката е поставила задача, но интерес се поражда в процеса на четенето.

Учениците трябва да имат и дневник, в който да записват впечатленията си от книгите. Четенето през ваканцията със сигурност няма да е загубено време, защото, ако си прочетете всички книги от списъка, ще си помогнете за новата учебна година.