Засилен контрол ще има в районите на училищата и на заведенията, в които ще се състоят абитуриентски балове, както и по маршрутите до тях. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Питейните и увеселителни заведения ще бъдат проверявани и по отношение на въведения ред за охраната им. Повишени са изискванията към пропускателния режим за недопускането на хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и др., които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

Ще има засилен контрол за използването на общоопасни средства с ефектна и увеселителна цел. Ще бъдат предприети мерки за осигуряване на безопасността при екскурзии на абитуриенти - проверки на техническата изправност на автобусите и инструктиране на водачите, както и за предотвратяване на нарушения на обществения ред на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги.

При необходимост служители на КАТ ще съпровождат колони от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и техните придружители.

Ще бъде осъществяван видеоконтрол за документиране на извършваните нарушения - неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци, неправилни  рискови маневри и др., създаващи предпоставки за пътни злополуки. На водачите, извършили нарушения, ще бъдат наложени санкции по Закона за движението по пътищата.