Четиринайсет души са ранени при 12 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. Един от пострадалите е с опасност за живота. В София са станали 4 тежки и 59 леки пътнотранспортни произшествия. Четирима души са ранени при катастрофите в столицата.

Пътищата от републиканската мрежа са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Пътните настилки в по-голямата част от страната са сухи, с отделни мокри и заснежени участъци, а по високите и усойни места - частично заледени, като същите са почистени и обработени.

Пътната настилка на АМ "Тракия", "Хемус" и "Марица” са сухи, на места мокри. Поради мъгла е намалена видимостта до 50 метра в района на Угърчин, до 100 метра в района на Стара Загора и до 150 метра в областите Сливен, Добрич и в районите на Първомай, Нова Загора, Никола Кослево, Каолиново, Тополовград и Ивайловград.

Затворени са проходите Твърдица – Елена, Етрополе – Златица и Върбишки, както и Дюлински за товарни автомобили. Затворен за товарни автомобили и моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета е и проходът Троян –Кърнаре.

Въведени са следните ограничения: товарните автомобили да са без ремаркета и полуремаркета през прохода Вратник и по пътищата Батак – Доспат, Белово – Юндола, Велинград – Сърница, Ракитово – Цигов чарк, Доспат – Гоце Делчев и Доспат – Сърница. Забранено е движението на товарни автомобили по пътя Смоличане – Пелатиково.

Забранено е преминаването на моторни превозни средства с обща маса над 10 тона през проходите Шипка, Петрохан и Вратник, и над 20 тона през Айтоски проход.