Инсултите засягат не само възрастни хора. Причините са небрежното отношение към високото кръвно налягане, наднорменото тегло и  стресовите емоции. Нарушеният сън също е причина за мозъчен инсулт.

Мозъкът никак не издържа на липсата на кислород. Ако тромб запуши мозъчен кръвоносен съд, настъпва исхемичен инсулт. По-рядко се срещат инсултите от кръвоизлив в мозъка. Защо млади хора получават инсулти?  

"Младите хора или са дебели или имат високо кръвно налягане и не му обръщат внимание. Стресови ситуации, някои даже и диабет имат. Или работата им е свързана с големи желания, а малки възможности на човека. Не може да се случи това, което му се иска и настъпва срив”, заяви неврологът проф. д-р Параскева Стаменова.

При един започващ или настъпил инсулт бързо трябва да се действа.

"Ако човек усети, че има слабост или изтръпване на ръката или на крака. Ако усети, че има координационни нарушения - да "стъпва като в паници" или нещо със зрението, леко изкривяване на устния ъгъл, много спешно трябва да отиде в Бърза помощ или съответното в отделение  за спешна помощ”, допълни тя.

Димитър внезапно получава световъртеж, нестабилност, гадене, повръщане. Имал е и високо кръвно налягане. При изследване на скенер се установява исхемия в малкия мозък.

"Този болен е със сънна апнея - нощно задушаване. Защото, когато човек спира да диша 10-20 пъти на 1 час, все едно настъпва едно бесене и настъпва намалено снабдяване на мозъка с кислород. Това е една сериозна причина за мозъчен инсулт и най-вероятно болният ще получи апарат, с който ще диша по време на сън. Ще спи с него, за да си насища мозъка с кислород”, обясни лекарката.

Сигнал за мозъчен инсулт е и внезапно настъпило главоболие, остро като мълния.

"Те много често са при млади хора, по време на емоционален стрес. По време даже и на полов акт се случват и затова спешно да се отиде да се провери има ли суарахноидален кръвоизлив от специалист на скенер”, смята още проф. Стаменова.  

"Един голям процент от прекаралите инсулт са на легло, неподвижни, не могат да си раздвижат крака и ръката. Процесът на рехабилитация и възстановяване е минимум 6 месеца. Затова идеята на Министреството на здравеопазването, не знам до колко ще се случи това, е да се създадат клиники и отделения за долекуване”, каза още неврологът.

Препоръката е, докато човек е здрав, да извършва профилактични прегледи за измерване на кръвното налягане, нивото на холестеролите и кръвната захар, за да не се стига до инсулт.