"Алма Тур" пред фалит. Това стана ясно днес, след като компанията изненадващо затвори офисите си у нас и остави на произвола на съдбата стотици българи, които в момента са на екскурзии или им предстои да пътуват за предстоящите празници.

Туроператорът, който беше замесен в скандала с блокираните руски туристи, прекратява всички туристически пътувания от 22 септември.  В официално съобщение на дружеството се съобщава, че то спира да работи временно.

Според агенция София-прес, „Алма Тур” е в процедура по обявяване в несъстоятелност, но нито от съда, нито от дружеството официално потвърдиха това пред bTV. Активите на туроператора с 20-годишна история най-вероятно ще бъде придобити от три банки кредитори и от превозвача „България Еър”. Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите задействаха кризисен щаб.

Веднага след новината, че „Алма Тур” е във фалит почиващи българи в Крит се оплакаха по телефона в bTV, че са били заставени да напуснат хотела до два часа или да си платят още веднъж оставащите нощувки.

Около 130 души, заминали на почивка в Анталия, и още 55-ма в Крит ще бъдат върнати тази уикенд с полети на „България Еър” безплатно, обяви сформираният в икономическото министерство кризисен щаб.

От офиса в София две пенсионерки без успех си търсеха днес парите, с които са предплатили почивка в Турция. В момента, в който служителите на „Алма Тур” видяха екипа на bTV, избягаха от офиса и оставиха хората, които си искат пари сами. Сега надеждата на тези две жени е, че ще си получат парите от застрахователната компания Армеец.

По закон „Алма Тур” е длъжна в случай на фалит да има застраховка "Професионална отговорност" с общ лимит 200 хиляди лева. Ако обаче се окаже, че дружеството е продало почивки за милиони, застрахователят ще възстанови парите само на първите клиенти, които се поберат в сумата от 200 хиляди.

„Ние сме предвидили и имаме намерение, не заради този случай, да бъде повишено покритието на „Професионална отговорност” на туроператорите”, каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Затова застрахователите съветват хората, когато си купуват организирана почивка в чужбина, задължително да си правят и застраховка "Отмяна на пътуване".

Проблемът е, че има клиенти, които са си купили ваучери за почивки на „Алма Тур” през трети тур агенти.

„В момента има много агенти и оператори, които са продали такива почивки и говорим за много клиенти”, каза Христо Гълбачев.

Комисията за защита на потребителите привечер забрани на „Алма Тур” от този момент да продават каквито й да е било организирани пътувания.

Българите в Гърция и Турция ще бъдат превозени до България в събота, останалите не трябва да заминават, съобщи зам.-министърът на туризма Иво Маринов. Туристите, които имат съответния ваучер или друг платежен документ за полети на 22 и 24 септември, не трябва да заминават. Те ще бъдат обезщетени за сумите, които са платили, уверява Маринов, цитиран от Агенция "Фокус".

По думите на Александър Масларски – и. д. председател на Комисията за защита на потребителите, туроператорът е знаел за финансовите си задължения, но въпреки това е продължавал да продава своя продукт.

КЗП възлага проверка, поради съмнения за нелоялна търговска практика. Потребителите, на които им предстои да заминат на туристическо пътуване, трябва да се обърнат към туроператора и да подадат заявление за възстановяване на заплатената от тях сума на адрес: ул. „Сердика” 12. В случай че той откаже да им върне парите, да се свържат със застрахователя.