Община Силистра подарява 33 жилища на ромски семейства. Ромите обаче не искат да станат собственици на апартаментите, в които живеят.

Жилищата са общински, но ромите не плащат нито наем, нито сметките си за ток и вода. Затова общината предлага да им прехвърли собствеността само срещу 100 лв., колкото струват таксите, за да се погрижат за апартаментите, като за свои.

„Сега вече отговорността им нараства - те са техни и ще се грижат, и ще си правят ремонтите - било текущи, било капиталови, основни”, заяви кметът на община Силистра Иво Андонов.

Ромите обаче въобще не се чувстват горди собственици. Не е ентусиазирана и Виолета Георгиева, която живее в пропадащ блок с петте си деца.

„Да ни ги дават, но какво ще ги правим? Разбирам да ни доставят всичко, да ги оправим ние поне, сами. Колко пъти ремонти сме правили тука. Ще го оставя вече този блок, ще си направя на поляната - от тухли, да си направя на поляната една къща, две стаи там, по ще знам, че не е опасно”, жалва се тя.

Най-вероятно нито едно от ромските семейства няма да си купи апартамент за 100 лева, защото и без това ще останат да живеят безплатно в полуразрушените жилища.