Зимната обстановка в страната се усложнява. В седем общини е обявено бедствено положение - Своге, Годеч, Ловеч, Иваново, Лисичево, Батак и Велинград. На места снеговалежът продължи цяло денонощие. Без ток са 120 населени места.

Остава в сила код "червено" за движение по пътната мрежа. Затворени са няколко основни пътища. Автомагистрала "Хемус" е затворена за движение на територията на област Варна поради изключително ниска видимост. Заради снегонавяване е затворен и пътят „Петолъчката – Бургас”. Отсечката Созопол – Приморско е затворена, защото река Ропотамо излезе от коритото си.

Ураганен вятър вилнее в района на Петолъчката. Заради снегонавяванията в капан са попаднали няколко автомобила. Няма бедстващи хора. Движението от Ямбол в посока Петолъчката е преустановено. Видимостта на места е под 10 метра. Снегорини почистват пътя. Температурата е - 7 градуса, но се усеща като - 20.

Над 100 тежкотоварни коли пътуващи от и за граничен пункт Лесово са спрени на паркинги и не знаят кога ще потеглят отново. В преодоляване на бедствието са включени всички снегопочистващи и верижни машини на фирмите, Гражданска защита и армията.

Затворени са още пътищата между Варна и Добрич поради нулева видимост, както и Добрич - Генерал Тошево - Кардам и Мъглиж - Гурково поради силно снегонавяване.

Пътят Стара Загора - Нова Загора е затворен за движение заради снегонавявания и преспи. Всички автомобили по този маршрут се връщат обратно от полицията.

Повече от 6 часа десетки коли бяха блокирани край село Подслон, заради катастрофа. Снегопочистващата техника е извадила закъсали коли край селата Оряховица и Подслон.

В момента голяма колона от спрени автомобили има в Новозагорския участък на пътя. Заради силния североизточен вятър, видимостта в района е много ниска. На откритите места има образувани преспи с дебелина на снежната покривка повече от метър.

На магистрала Тракия, въпреки забраната, няколко ТИР-а преминаха през полицейския пост, без да бъдат спрени. На въпрос защо ги пускат, полицаят отказа коментар.

През нощта валежите в Западна България ще спират, но в Дунавската равнина и в Източна България обстановката ще остане усложнена. С опасно силни снеговалежи, в комбинация с много силен вятър и условия за образуване на преспи остава в сила обявеният код „жълто” за областите Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен и Силистра. В областите Бургас, Варна и Добрич е в сила по-високата степен - код „оранжево”. В Източна България снегът ще спре едва утре следобед.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви по-рано днес код „червено" за движение по пътищата в цялата страна. Мярката въведе регионалният министър Лиляна Павлова.

Важно уточнение е, че не става въпрос за код „червено” за цялостната метеорологична обстановка в страната, а за забраната за движение на тежкотоварни камиони на основание на Закона за движение по пътищата. Забраната, която бе въведена за първи път в България, е в сила до второ нареждане.

Тежка и динамична е обстановката в цялата страна. Повече от 1 000 снегопочистващи машини се грижат за отстраняване на снега от пътното платно. Хиляди снимки и видеоматериали от снежната обстановка получихме в рубриката "Аз, репортерът".

По-рано беше обявен код „оранжев” за опасно време в 20 области на страната. България затвори границите си за тежкотоварни автомобили. Заради падналия сняг от Агенция "Пътна инфраструктура" забраниха движението в цялата страна на тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Камионите ще потеглят, едва когато времето се подобри.

Най-усложнена е ситуацията в Русенско – силен вятър, снегонавявания, преспи от повече от метър. Затворени са пътищата към София, Варна и Кубрат. От 23.00 часа снощи е затворена и границата ни с Румъния заради код „червен” в северната ни съседка. Още на южната ни граница се спират транзитните тежкотоварни автомобили, за да не се създават задръствания.

Най-дебела е снежната покривка в Драгоман – повече от половин метър. В София вече натрупа 37 см сняг, във Враца – 42, Плевен – 36, Благоевград – 26, Свищов – 22 см.  

В източните райони и по Черноморието обстановката се усложнява от много силния вятър, заради който се образуват преспи и навявания.

От Агенция „Пътна инфраструктура” призовават хората да не пътуват, ако не е наложително.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че до момента това е най-тежката ситуация от гледна точка на метеорологични условия. Според прогнозите валежите няма да спрат до 2.00 часа през нощта.

Тя съобщи, че създалите се проблеми от катастрофи вече са отстранени и движението по автомагистралите е освободено. Проходите също са отворени при зимни условия, а тежкотоварните автомобили трябва да се движат с вериги.

Обстановката в Североизточна България

След цяло денонощие интензивен дъжд в Източна България температурите рязко се понижиха и заваля сняг. Вятърът е бурен, като поривите достигат 16 метра в секунда. Пристанището във Варна е затворено, а утре ще бъде неучебен ден в училищата.

Синоптиците предупреждават, че за Североизточна България страшното тепърва предстои. Снегът ще спре да вали едва утре, а вятърът през нощта ще се усили. Специалистите призовават ако не е наложително да не предприемате пътувания. Ако все пак тръгнете на път колата трябва да е заредена с гориво, да е оборудвана за зимни условия, да карате със съобразена скорост и повишено внимание.

Обилният снеговалеж и силният вятър усложниха пътната обстановка в Плевенско. На места се образуваха двуметрови преспи, които блокираха коли и хора. Екипите на Гражданска защита, полицията и снегопочистващи фирми от рано сутринта изтеглят автомобили от снега. Спасителни действия са предприети в района на село Тръстеник, където са изтеглени автобус с деца и линейка с родилка. Част от пътищата в района остават непроходими заради преспи и навявания.


Русе остана откъснат от останалата част на страната,

след като виелицата и снегът затвориха всички главни пътища. Спрян е и трафикът към „Дунав мост” заради блокирането на магистралата Гюргево-Букурещ.

Без ток са останали 11 населени места в общината, като в Иваново е спряло и водоподаването. Русе се е разминал на косъм от сух режим. В седем учебни заведения по селата бяха отменени часовете, а 40 болни на хемодиализа ще бъдат извозени до болницата с помощта на специализирана техника.

Навяванията направиха почти невъзможно разчистването на основните пътни артерии от Русе в посока към София и Варна. Пътят към Кубрат остана непроходим. Натрупаните преспи блокираха многобройни леки автомобили, включително и два автобуса. Според кмета на Русе Пламен Стоилов причината да се затвори пътя Русе–Разград са три тира, които са тръгнали без вериги, завъртяли са се и са блокирали пътя.  В 14:30 часа от разградската автогара потегли последният за деня автобус - за Кубрат. Шофьорът Друми Друмев разказва, че за последните 20 години това е най-тежката зима.

Сложната обстановка блокира и трафика към „Дунав мост”, тъй като в Румъния е обявен код "червено" за района на Гюргево. За да не се трупат опашки, със съдействието на областните управители на Стара Загора, Велико Търново и Плевен ТИР-овете се пренасочват към паркинги по места в изчакване на отварянето на границата.

Обявеният в Румъния код „червено” принуди десетки тирове да останат по паркингите край Дунав мост. За шофьорите това е свързано както с редица неудобства, така и със загуба на пари.

Тежка е зимната обстановка и във Великотърновска област, но засега няма бедстващи райони. Обилният снеговалеж продължава. Снегонавяванията допълнително затрудняват движението на хората и автомобилите. Цялата област замръкна с побелели пътища и тротоари.

Обилният снеговалеж и навяванията принудиха десетки таксиметрови шофьори да спрат работа още по обяд. „Много е лошо състоянието, заледени са и много закъсвания има, един автобус като закъса и всички закъсваме," оплака се Мирослав Марков, шофьор на такси.  

В труднопроходими за кратко се превръщаха и вече почистените пешеходни маршрути. От кризисния щаб увериха, че хората и техниката по снегопочистването работят при пределна мобилизация. Непроходими участъци и бедстващи хора засега няма. Утрешният ден е обявен за неучебен в цялата община.

Снежно е и в Западна България

В Благоевградско с кратки прекъсвания сняг вали вече второ денонощие. Въпреки че 57 снегорина и целият наличен човешки ресурс са включени в почистването, има много инфарктни точки, най - вече по пътя за Банско и в малките села. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Движението на тировете през прохода Предел е забранено. Всички останали автомобили трябва да бъдат с вериги.

Под изчистения сняг в центъра на Благоевград се показа дебел слой лед, заради който десетки хора се озоваха паднали на земята. Десетки собственици на търговски обекти повикаха хора да почистят снега пред входовете, за да не губят клиенти. Достъпът до някой квартали и днес е ограничен, заради непрекъснатия снеговалеж. Единствените радостни от дебелия сняг бяха децата.

Снегът и трафикът в столицата

София осъмна затрупана, булевардите са обработени, но все пак доста снежни. Столичният кмет Йорданка Фандъкова е в Центъра за градска мобилност и следи работата на снегопочистващите машини от сутринта.

„Фирмите имат задължението да работят непрекъснато, да осигуряват движението по основните булеварди. След приключване на трафика да влязат в малките улици, да се обработят спирките и подлезите", заяви тя. Снегорините в столицата работят без прекъсване вече 24 часа.

В час пик започнаха да се образуват задръствания по основните булеварди. Закъсненията на градския транспорт през цялата сутрин останаха в рамките на 10-15 минути. Тежката обстановка накара много хора да оставят колите си и да ползват обществения транспорт, който очаквано закъсняваше.

Поради усложнената зимна обстановка временно е забранено качването на Витоша. Паднали са дървета на пътя. Екипи на гражданска защита и Общинска полиция работят по тяхното отстраняване. Те ще съдействат за придвижването на 8 автобуси от ски-училища, които се връщат към града. Живеещите в кварталите под Витоша пък останаха почти напълно блокирани през целия ден.

Органите на реда отчитат, че трафикът в столицата е нормален за тежката зимна обстановка и това вероятно се дължи на факта, че много хора са оставили автомобилите си. Съветът към всички остава същият - не излизайте и не тръгвайте на път, ако не е твърде наложително.

Тежка верижна катастрофа блокира движението по АМ „Тракия”

Още преди да бъдат спрени камионите, тежка верижна катастрофа блокира движението по магистрала Тракия. Удариха се три камиона, автобус с 20 пътници и лек автомобил. При инцидента като по чудо няма жертви.

След часове валеж без прекъсване, рано тази сутрин движението по "Тракия" бе много трудно. Малко след разклона за Цалапица шофьор на камион набива спирачки, а зад него със страхотни удари се нанизват един в друг ТИР, автобус, тежкотоварна машина и лека кола.

„Пред мен имаше една лека кола и аз намалих скоростта, в един момент ремаркето почна да ме блъска и да ме кара от лявата страна да се блъскам в мантинелата,” обясни шофьорът на тира Емил Танчев.

Шофьорът на автобуса, който превозва 20 пътници от Черна гора към Истанбул, също не успява да избегне удара.

„Не се виждаше абсолютно нищо. Беше тъмна нощ. Камионът пред нас ни прегради пътя, а идващият зад нас друг ТИР ни блъсна и ни завлече в мантинелата, каза Кемал Бунич.

При инцидента има само четирима леко ранени. Катастрофата обаче блокира магистралата.

Има ли опасност да бъдат затворени летищата?

Заради тежките зимни условия Летище „Пловдив” спря работа, полети към София се пренасочват към аерогари в съседни страни. Няколко полета от столичното летище вече са отменени, много закъсняват. За момента на Летище „Бургас” разписанието се изпълнява.

Обилният снеговалеж намали видимостта и влоши спирачния път. За броени часове пистите бяха покрити с над 25 см сняг. Затова през нощта летището в София беше затворено. Работата му започна да се нормализира около 9 часа, но много от полетите закъсняваха между 1 и 2 часа - заради почистване на пистите, антиобледенителни процедури или късно кацане на самолета от друг полет.

Преди излитането на всеки самолет почистването трае 40 минути. На практика тези машини за 20 минути чистят площ, колкото 11 километра магистрала. За много от пътниците обаче днешният зимен ден се оказа голямо премеждие.

Полети от летище "София" бяха пренасочени за кацане в Скопие, Солун, Букурещ. Полосата се почиства на всеки 30 минути. Заради почистването на пистата и трудоемките процедури срещу обледеняване на самолетите десетки полети закъсняват. Анулирани са 15 кацащи и 32 излитащи полета.

Съветите на спасителите

Стотици сигнали на телефон 112 заради снежното бедствие. С предимство ще се помага на хора, чийто живот е в опасност. Как да оцелете в снежна кризисна ситуация - съвети от пловдивското подразделение на пожарната и аварийна безопасност.

Оцеляването в  затрупани в преспите автомобили, без запаси от гориво, се счита за проблематично след първия половин час. Спасителните екипи трябва да достигнат до бедстващия в рамките на 60 минути, в противен случай той е заплашен от измръзване и смърт. С подобен сигнал започнало първото зимно дежурство тази година в пловдивската спасителна служба.

„Първият сигнал пистигна от шофьор на такси, който закъсал с автомобила в преспа и виелицата затрупала мното бързо автомобила със сняг", казва гл. инспектор Димитър Бришимов, началник на група „Аварийно спасителна дейност" - Пловдив.

Спасителите трябвало пеша да си пробият път през преспите и да донесат гориво и храна на бедстващия в планината до появата на тежката верижна техника.

„По пътя тази група се натъкна на още два автомобила - един камион и един бус, които даже не са имали възможност да подадат сигнал на 112. Поне шофьорът на камиона не знаеше, че е на сто метра от другите автомобили и нямаше телефон в себе си", допълва Бришимов.

От пловдивската спасителна служба съветват винаги да тръгваме на път с достатъчно гориво и зарадени мобилни телефони.

Днешният ден ще е най-критичен. След това снегът ще спира, но за почивните дни ще стане много студено - с температури до минус 10, минус 15 градуса. Подробностите - в прогнозата на синоптиците.

Очакваме вашите снимки и видеоматериали за ситуацията в страната в рубриката "Аз, репортерът"