ООН обмисля дали да не се намеси в нова за организацията сфера – разрешаване на конфликти, възникнали от климатичните промени. "Зелените каски" ще бъдат активни в зоните с насилие и несигурност, причинено от нивото на моретата и изчерпването на ресурсите, пише френският в. "Льо Монд”.

Очаква се, че до края на века температурите ще се повишат с 2 до 4 градуса, а нивото на моретата с 20 до 60 см. В следствие на това близо 200 милиона души трябва да бъдат евакуирани, а наводненията, бурите и засушаванията ще се увеличат.

В края на миналия месец генералният секретар на ООН Бан Ки-мун взе решение да се разшири обхватът на организацията и към екологичните проблеми с аргумента, че климатичните промени са заплаха за мира и сигурността в света. Окончателното решение обаче ще се вземе на следващата конференция по климата на организацията, която ще се проведе в Южна Африка през декември.

Против идеята са постоянни страни членки ООН като Китай и Русия. Според тях тя не трябва да се меси в тази тематика, тъй като това е приоритет на експертите в областта. От друга страна, острови като Сейшелите и Малдивите, които ще бъдат пряко засегнати от екозаплахата, настояват ООН да класифицира проблема с климатичните промени като международен приоритет.