Има една професия на границата между наука и изкуство. Какво е бариста ще научим от най-добрия такъв в България - Патрик Вилхелмсон, който представи страната ни на Световния бариста шампионат в Колумбия в началото на месец юни.

От 6 години Патрик работи като бариста - професионален барман, който се занимава с кафе и напитки на основата на еспресо. Печели  националния шампионат в България, след което заминава за Богота за  световния шампионат. Пътуването е кошмарно - визата му се забавя и Патрик изпуска полета си. Следващият самолетен билет, който си купува, се оказва фалшив, а когато най-накрая каца в Богота, разбира, че багажът му е изгубен някъде по света.

"Имах само дрехите, които бяха по мен. Пристигнах по къси гащи, една миризлива риза, с която бях пътувал три дена, и кецове. И дойде един човек, който беше чул за цялата история и ми предложи дрехите си. Той си свали дрехите и ми ги даде (...) което беше просто уникален жест”, каза той.

Световният бариста шампионат е изключително изискано събитие. Разноцветните чашки и чинийки не са най-големият проблем на българския участник. Според регламента на шампионата за 15 минути Патрик приготвил на журито еспресо, капучино и авторска напитка, в която се крие най-големият майсторлък.

"Ами аз понеже нямах нищо и взех едни боровинки сушени и направих една редукция от това нещо. Така и така имаше сушени плодове, естествени в самото кафе, като аромати и аз просто го подсилих това нещо. Хората използват какво ли не - плодове, тютюн, какво ли не. Това е трудно, защото човек трябва първо да има много тренирани сетива и много изострени, за да може човек да усети най-тънките и най-деликатните аромати, които са в кафето, а това не е толкова лесно”, сподели още Патрик.

Въпреки че не разкрива професионалните си тайни, той даде няколко полезни съвета как да приготвим хубаво кафе. Най-напред трябва да знаем какви аромати търсим в сутрешната си напитка.

"Оттам-нататък е много важно кафето да е свежо. Така че много е хубаво, примерно, да се купува на зърна, да се мели на момента преди да се приготви. Едно към 17 е правилната пропорция. Тоест, не точно правилната - това е нещо като рамка и човек може да експериментира. Температурата на водата също е много важна, не трябва да е вряла водата, не трябва да е повече от 96 градуса. Значи препоръчителната температура е да кажем 90-91-92 градуса”, подчерта той.

"Захарта със сигурност убива част от това - от ароматите в кафето и го променя, а идеята е да усетим естествените и най-деликатните аромати в кафето и затова аз никога не слагам, не добавям захар към кафето”, каза той.

Млякото също променя аромата на кафето, но според Патрик комбинацията от мляко и еспресо в капучиното е много хубава. Най-добрият бариста разказва и за атрактивната техника лате арт.

"С помощта на перфектно направено и разпенено мляко се рисува върху кафето със самото сипване. И се получават много интересни, много ефектни картинки. Има три основни картинки, които нали се правят - сърце, розета, нещо като листенце и лаленце (...) Това е по-интересното  първоначално на хората, защото всеки иска да го прави, и наистина - получава се много ефектно. Това не е толкова сложно, колкото изглежда. А по-трудно е да се направи перфектното еспресо и всеки път да излиза по един и същ начин и това е вече много по-сложно”, заяви още той.