Петролният разлив от платформа на "Шел" в Северно море е най-големият в британски води през последните десет години. Това пишат британските вестници "Гардиън", "Индипендънт" и "Файненшъл таймс".

Изтичането на петрол, което започна в сряда миналата седмица край бреговете на Абърдийн, Шотландия, до голяма степен е ограничено, но все още не е спряно. От петролния гигант заявиха, че не знаят кога ще бъде напълно овладяно.

Досега са изтекли близо 216 тона петрол. Това  прави бедствието едно от най-сериозните в Северно море от 2000 година насам, когато близо 350 тона петрол изтекоха в петролното находище Хътън.

Според еколози има опасност за младите морски птици в района. Съветници на правителството обаче са на мнение, че рискът за живота на птиците е малък, тъй като нефтеното петно едва ли ще стигне до бреговете.

Природозащитната организация „Грийнпийс” обвинява "Шел" в тревожна липса на прозрачност, тъй като компанията съобщила за изтичането с двудневно закъснение.

Екоактивисти смятат, че случаят буди съмнение за безопасността на плановете на петролни компании да сондират в дълбоки води в Арктика, тъй като досега се е смятало, че Северно море е най-сигурното в света и там такива инциденти не са възможни.