Баща и син от Габрово увековечават светци и съвременни образи в мозайка. Позабравената живопис се продава трудно у нас, затова произведенията се предлагат по интернет и най-често стават притежание на чужденци.

27-годишният Камен Христов и баща му Иван Кънчев започват да подреждат керамични детайли в образи преди две години. Тогава младият инженер-дизайнер е все още без работа и търси утеха в изкуството, а живописецът с професорска титла по бащински го напътства в занаята.

Понякога в спор, но винаги с много търпение се раждат и най-сполучливите им творби. Сред художествените произведения се отличават икони, портрети на световноизвестни личности и реплики на абстракции.

Майсторите на мозайката признават, че в началото на екипната им работа тръгвали като на риболов. С времето разбрали, че не само художническата намеса е задължителна, но и разнообразният в цветове материал.

И така, само за две години, в ателието им се раждат около 50 творби. Всяка мозайка си има цена, измерена с труда и търпението на авторите.