България е на 126-а позиция от общо 177 страни в индекса на провалените държави за 2010 г., показва списъкът, поместен на сайта на американската обществена организация "Фонд за мира". Класацията е изготвяна от "Фонд за мира" съвместно с американското списание "Форин полиси". Индексът е изчисляван от 2005 г, пише БТА.

Миналата година България бе на 128-о място. Страната ни не е сред държави, изложени на най-голям риск, но остава във втората от общо четири категории - т. нар. предупредителна зона.

От Европейския съюз, само Кипър и Румъния са във втората категория. Те заемат съответно 114-о и 128-о място.

На най-голям риск от балканските страни е изложена Босна (60-а позиция), следвана от Сърбия/ Косово (86-а), Турция (89-а), Македония (103-а) и Албания (121-ва). Най-стабилната балканска държава е Гърция, която, въпреки тежката криза, в която е изпаднала, е на 147-а позиция и попада в третата категория - т. нар. умерена зона. В тази група са още Хърватия (131-во място) и Черна гора (134-то).

Класацията се оглавява от Сомалия за трета поредна година. В топ 10 влизат още Чад, Судан, Зимбабве, Демократична република Конго, Афганистан, Ирак, Централноафриканската република, Гвинея и Пакистан. Авторите обръщат внимание, че откакто е изчисляван индексът, държавите в челната десетка са общо взето едни и същи. Само 15 страни са намирали място там през шестгодишната история на класацията.