На 26 февруари Жан Дюжарден може да стане първият французин, отличен с "Оскар" за най-добър актьор за ролята си в черно-белия ням филм "Артистът", който получи номинации в 10 категории, съобщи БТА.

Досега френски актьор не е печелил позлатената статуетка в тази категория. Шарл Бойе бе номиниран няколко пъти за наградата "Оскар" за най-добър актьор, но не спечели статуетката. Не я спечели и Морис Шевалие. Жерар Депардийо бе номиниран в същата категория за ролята си в "Сирано дьо Бержерак" (1990).

През 2008 г. Марион Котийар спечели "Оскар" за най-добра актриса за превъплъщението си в ролята на Едит Пиаф в "Едит Пиаф: Животът в розово". Тогава за пръв път французойка бе номинирана в тази категория след Катрин Деньов за "Индокитай" през 1993 г.

До този момент Симон Синьоре бе единствената французойка с "Оскар" за най-добра актриса през 1960 г. Тя обаче бе отличена с наградата за роля на английски език. Жулиет Бинош спечели "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля за "Английският пациент" през 1997 г.