В петъчния Ден на майстора ще ви срещнем с един 60-годишен мъж от Благоевград, който има няколко професии. Иван Терзийски работи като дърворезбар, инструктор по кормуване и майстор на музикални инструменти.

Срещаме се с бай Иван на мястото, където може да бъде открит от сутрин до късна доба - в работилницата му. За себе си казва, че е истински щастлив човек, защото е открил вълшебната формула - да гледа на всичките си професии като на чисто изкуство.

И ако си мислите, че да си инструктор, е професия, която няма много допирни точки с художествената дейност, бай Иван определено ще ви разколебае. „За да стане този музикален инструмент, е много труд. Трябва да познаваш тънкостта на материала, да знаеш какво търсиш. Такава е и обработката на живата материя, каквато представлява моят кандидат-водач. Значи, ако аз не му хвана психиката, ако не го разбера какъв вид темперамент и какво поведение има, аз няма да мога да го моделирам като глина и да го направя кадърен водач”.

Освен че е истински майстор на тамбури и уважаван автоинструктор, Терцата, както е известен сред приятелите си, прави и икони. Споделя, че всеки материал може да се превърне в  произведение на изкуството - стига да вложиш цялата си душа.

„За да произведеш една икона, за да направиш едно Божие дарение, ако мога така да нарека иконата, човек трябва да е вътре в нея, да вижда как всеки детайл от нея ще въздейства върху душата и психиката на човека”, казва Терцата.

Бай Иван е майстор в най-широкия смисъл на думата. И най-вече - открил е майсторлъка, който често ни убягва - умението да търсим щастието.