След операция на очно перде зрението може да се възстанови напълно. Как се извършва подмяната на помътнялата леща с прозрачна изкуствена леща:   

Катарактата е привилегия на хората над  50 години. Както косите естествено посивяват, така и прозрачната леща на окото помътнява. Като очен хирург  доц. Андрей Андреев възстановява години наред зрението на своите пациенти с оперативно премахване на катарактата, широко позната като перде на окото.

"Цялата операция завърши за около 5-10 минути. Дори сега аз правя операциите при топикална анестезия. Което означава, че операцията преминава 80-90% от случаите, операцията минава на капки. 2-3 капки в окото. Чакаме 15-20 мин. да го хване упойката. Той напуска видяхте как -  без превръзка. Само слагаме едни слънчеви очила и той капе капки до вечерта. Вечерта също има една предпазна черупка, която го предпазва по време на сън. И практически, ако е много смел, може да отиде на работа. Няма никакви проблеми. Само трябва да си капе капки 4 пъти”, заяви той.

По време на операцията се изсмуква помътнялата леща и през микроскопичен разрез около 2 мм, в лещения сак веднага се вмъква новата прозрачна леща.

"Лещата, която е зад блендата, зад роговицата на окото, когато потъмнее, ние не само я сменяме за да дадем ново зрение, но и да подобрим оптичните характеристики. Можем да коригираме астигматизма. Можем да поставим леща, която да гледа и надалеч, и наблизо. Нашите пациенти действително могат да бъдат независими от оптичните корекции, от досадното носене на очила”, коментира още офтамологът.

Когато затруднението при четене или по време на шофиране, въпреки очилата или контактните лещи, се дължи на перде на окото, след операцията на лещата може да се постигне значително по-добро качество на зрението.