По думите на президента Първанов "Качински ще бъде запомнен като държавен глава, последователно и неотклонно отстояващ националните интереси на съвременна Полша и нейния народ". Останалите реакции за смъртта на полския президент обобщава Светослав Иванов.

"Скърбим заедно с приятелска Полша. Полша загуби един изключителен държавник, който до последния си час остана свързан с полската идея и със съдбата на Полша". Такава беше реакцията на премиера Бойко Борисов.  

Съболезнования изпратиха още председателят на парламент и министри. Пред Полското посолство в София знамената бяха свалени наполовина около час след новината за трагедията, а граждани започнаха да оставят цветя на главния вход.

Най-зловещото в случая е, че мястото, където катастрофира самолета се намира в близост до Катинската гора, където точно преди 70 години тайната милиция на Сталин екзекутира около 22 000 души - целият военен, интелектуален и бизнес елит на полския народ. Точно тяхната памет е трябвало да почетат президентът и водената от него делегация. Очакваше се церемонията да е символ на затоплянето на отношенията между Русия и Полша, които дълги години бяха обтегнати заради геноцида в началото на Втората световна война. Сега това място взима още жертви, което прави два пъти по-голяма болката на поляците.

Още преди две години премиерът на Полша Доналд Туск беше заявил, че Ту-154, с който лети президентът, не отговаря на нормите за сигурност. Оказва се, че това е шестият инцидент с този самолет. И фатален. Агенциите припомнят случай от декември 2008 г., когато самолетът на полския президент попада в зона на силна турболентност.

Тогава пилотът успял да приземи машината, след като се издигнал на голяма височина и направил нов опит за приземяване.  Качински тогава заявил: "Всеки полет със самолет е свързан с определен риск, но и задълженията на президента са свързани с много сериозен риск. Затова му се налага да пътува постоянно".

Като цяло самолетите Ту-154 са стари, но сред авиаторите са известни като надеждни. За съжаление, явно никой не е застрахован срещу подобни трагедии. До скоро българският правителствен самолет също беше Ту-154.

Качински е поредният държавен глава, който загива при самолетна катастрофа. Последният случай беше с македонския президент Борис Трайковски. През 2004 година, в деня на подаването на молба за членство на Македония в ЕС, загина македонският президент Борис Трайковски.

Катастрофата с Трайковски стана на територията на Босна, отново при лоши атмосферни условия. Голямата част от държавните глави, загинали при самолетни катастрофи са африканци. Като президента на Руанда Жувенал Хабяриман, чийто самолет се разби при кацане на летището в Кигали през 1994 година, а това е един от факторите, който отключи зловещия геноцид, при който за три месеца загинаха 800 000 души.

В САЩ, в различни самолетни катастрофи загинаха големият брат на Джон Кенеди, сестра му и сина му. Президентът на Пакистан Мохамед Зия също загина при самолетна катастрофа, следвайки съдбата на държавния глава на Мозамбик Самора Мишел и втория генерален-секретар на ООН Даг Хамаршелд.

В самолетни катастрофи умират и президентът на Еквадор Агилера и вицепрезидентът на Судан Джон Гарант.

Визитата на Качински беше предшествана от скандали. Полският президент е известен със своята непримирима позиция по отношение на Русия. За пет години откакто е на този пост той е направил само едно посещение в страната. Визитата дори не може да се определи като официална, тъй като тогава той посети гробището в Катин, без да стигне до Москва и без да проведе срещи с държавните ръководители.