Тя е като феята на сладките. Крехка и усмихната, Виктория Стоянова е главен сладкар в цех на водеща в бутиковите сладки верига сладкарници. Големият й рекорд е да произведе два тона сладки за две седмици. Това обаче се случва само около празниците. В обикновен ден тя прави по 50 торти. Професионално се занимава със сладкарство от 18-годишна и казва, че сладкишите не са й омръзнали.

"Много обичам сладко, наистина. Готвач никога не бих станала, но сладкар… няма проблеми. Много ми харесва просто. Важно е човек да си обича работата. Иначе без желание, насила само някой да си изкарва заплатата – не става. На първия, втория месец – веднага почва да си личи", обяснява Виктория.

В сладкарството има мода. За да е в течение с новите тенденции, всеки сладкар от работилницата, която посети екипът ни, непрекъснато чете, експериментира в новите рецепти, ходи на обучение в чужбина и прави сравнение.

"Има разлика в клиентите, може би. Тук повече обичат стандартните неща, докато там предпочитат нестандартни неща – по-красиво изглеждащи пастички, тортички, да не търсим обема на тортата, големината. Не е важна големината, важен е вкусът".

В сладкарския цех, в който работи Вики се правят изключително сложни сладкиши – бонбони ръчна изработка и торти от най-добрите френски, руски, немски, чешки и италиански рецепти. Едни от най-капризните сладки са френските макарони.

"Всичко се прави тук. Имаме цех за бонбони, правим шоколадовите украси, ръчни шоколадови бонбони се изработват много видове. Тук си правим другите неща. Всичко. Когато работим с шоколад, не трябва да се допуска по никакъв начин до него да достига вода”, обяснява Вики.

Според нея големият майсторлък в сладкарството се крие в пропорциите, в качествените продукти без консерванти и, разбира се, в хубавата фурна.

"Всяка една фурна си има характер. Например, в едната фурна печем само макароните – няма как”, допълва сладкарката.

Много внимание, прецизност, търпение, фантазия и труд стоят зад тези съвършени сладкиши, сякаш създадени от най-щастливите хора на света.

А рецептата на Вики за сладък живот е: "Винаги усмивка на лицето и положителна енергия. Винаги влизам и излизам през вратата с усмивка”.