Знаете ли коя е била личната маникюристка на Мара Малеева - съпругата на Тодор Живков? Както и какъв е бил маникюрът на майките и бабите ни? Екип на "Тази сутрин" отговаря на въпросите ви.

Тя не работи в типичния лъскав салон за красота, клиентките й са уверени в добрия резултат, най-малкото заради опита на маникюристката.

Ваня започва да се грижи за маникюра на столичанките още в далечната 1964 година, когато маникюристки все още са фризьорките.

Тя и колежките й тогава работят за държавно предприятие "Хигиена", а маникюрът струва от 40 стотинки до едно левче.

Дълъг нокът с форма на бадем и винено червен лак са запазена марка на дамите през 70-те и 80-те години.

Клиентка на Ваня е и първата дама на България по онова време Мара Малеева - съпругата на Тодор Живков, която е обслужвала у дома й. Описва я така: "Приятна, семпла жена, която даже не даваше личното й бельо да бъде прано от някой друг, а не от нея. Казваше, че това не е редно". За навиците й за красота казва: "Маникюра си правеше някъде на 10 дена. След като й изсъхне лакът, сядаме на дивана, говорим си като жени".

Днес личната маникюристка на Мара Малеева продължава да работи. Някои от клиентките й са с нея повече от 30 години и я харесват, именно защото не изневерява на стила си. За Ваня новостите в маникюра не са чужди, но тя залага на старите метални пили и класическия лак.

А що се отнася до обучението - Ваня се е научила сама, докато е гледала как се прави маникюр.
Днес това е една доходоносна професия и има специални курсове за маникюристки.