Уебсайт, вдъхновен от Уикипедия, има амбицията от 2012 г.да преброи хилядите растителни видове в Амазонската низина. Изследването е плод на партньорството между американската компания Ай Би Ем и бразилското правителство.

Първата версия на сайта трябва да е готова през 2012 г. във връзка с Конференцията на ООН за устойчивото развитие, наречена Рио + 20, 20 години след Световната среща на върха в Рио де Жанейро през 1992 г.

Бразилският министър на науката и технологиите Алоизио Меркаданти и Ай Би Ем сключиха договор за създаване на портала Wikiflora.org. Интернет потребители ще го захранват с описание и данни за местонахождението на всеки растителен вид, които ще бъдат проверявани от специалисти.

Инициативата цели да се преброят всички растителни видове в Амазонската джунгла. Това ще улесни идентифицирането на нови растения чрез сравняване на биологични данни.

"Ако не разработим нови методи, ще са нужни 100 години, за да опознаем цяла Амазония", заяви министър Меркаданти пред в. "Фоля де Сао Пауло".

Целта е да се накарат неспециалисти - ученици в началните училища и гимназисти, да участват в разкриването на биоразнообразието на Амазонската джунгла. Според Алберту Винсентини от Бразилския национален институт за изследване на Амазонската низина 2500 вида флора са преброени само в една пета от Амазонската джунгла.