Какво си мислите...? Вече трябва да внимавате, защото от японската "Тойота" обявиха, че са разработили първия велосипед, чиито скорости се сменят със силата на мисълта. Делото е в сътрудничество с компания от щата Пенсилвания, САЩ. С разработката си японците няма как да крият, че гледат на велосипеда като една от възможно най-добрите алтернатива за придвижване в града в 21 век.

Според конструкторите му, само след малко тренировки всеки може да овладее "мисловната" смяна на предавките. За целта колоездачът трябва да сложи на главата си специална каска, която чрез електроди улавя невронните команди на мозъка. Велосипедът носи името Toyota Pirus Project Parlee PXP.

Патрик Милър от Deeplocal – компанията от Питсбърг, разработила дигиталния интерфейс, заявява: "Системата използва обикновен четец на мозъчни импулси, който се среща на пазара и специален софтуер, който да прочита импулсите. Колоездачът трябва малко да потренира, защото и аз карам колело, и съм свикнал да сменям скоростите ръчно".

"Невронната каска" приема команди "нагоре" и "надолу", като съответно механизмът на байка преминава към по-висока или по-ниска предавка. В шлема са монтирани електродите, които препращат сигнала в специално устройство под седалката. А колоездачът трябва да носи на гърба си малък нетбук, в който е монтиран софтуера за четеца на мозъчните импулси. Олекотената конструкция на велосипеда е от въглеродни фибри и е много здрава, а всички кабели на устройствата са скрити в рамата.