Една от най-влиятелните жени в света започна официалното си посещение у нас. Бразилският президент с български корени Дилма Русеф пристигна със заявка за сериозно активизиране на бизнес отношенията с България.

Както повелява протокола, Дилма Русеф беше посрещната у нас с почести пред паметника на "Незнайния войн". Бразилският държавен глава получи орден "Стара планина" за особени заслуги в развитието на отношенията между България и Бразилия. Въпреки официалния характер на визитата, първият досег на Дилма Русеф с родината на баща й бяха доста емоционални.  

"Щастлива съм и се вълнувам от първото ми посещение в България, родината на моя баща, и откакто съм тук, съм обрградена от толкова много обич и внимание. Затова искам с посещението си в България да преведа тези жестове на топлота в конкретни действия на сътрудничеството между двете страни", заяви бразилският държавен глава.

"Веднага след Брюксел президентът на Федеративна република Бразилия госпожа Дилма Русеф е в България, което е един много ясен знак за оценката за значението на България, на нашата страна в бразилската политика", каза българският президент Георги Първанов.

Последва и среща с премиера Бойко Борисов, който сподели, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън завидяла на България, че има такъв приятел в лицето на Русеф.

Докато траеха срещите в Президентството група от около 40 бразилски туристи чакаха Дилма. Те се озовали у нас снощи, по случайност, след като гръцки туроператор забавил пътуването им за Италия. Така тази неочаквана спирка в екскурзията се превърна в наистина вълнуваща среща за тях.