В русенския квартал „Дружба 3" преди 10-ина години върху общински асфалтиран терен са поставени 4 гаражни клетки. Освен че са нерегламентирани, те пречат и останалите жители на квартала да паркират своите автомобили. Специално направени надписи пък забраняват спирането в непосредствена близост до въпросните гаражни клетки.

Част от тези гаражи са на хора от съседните блокове, решили да използват в свой интерес празното пространство. Фактът, че с тези 4 гаражни клетки заемат места за още 10 автомобила от бл. 44, въобще не ги притеснява. Така част от собствениците на коли са принудени да спират в тревните площи, близо до входовете си, защото кварталът не е от най-спокойните. И споделят, че ако паркират в страничните улички, могат да осъмнат я без странично огледало, я без джанти и гуми, или със счупено стъкло.

"Такава жалба в Община Русе не е постъпвала. От вас получихме сигнала. Разпоредено е още утре най-вероятно да се извърши проверка от служители на общинска администрация", заяви Димитър Наков, заместник кмет Община Русе.

През 90-те години в Русе е имало около 1300 незаконни гаража. През 2004 година след амнистия доброволно са декларирани и узаконени 550 гаражни клетки. Тези, които са били разположени върху комуникации и подземни трасета, са били премахнати.

За последните 4 години Община Русе е премахнала 81 незаконни гаража, съставени са 97 акта, а 10 монолитни гаража са предадени към РДНСК. Така към момента в града са останали около 800 незаконни гаражи, които в най-скоро време трябва да бъдат премахнати.

Парадоксът е, че заведените по случаите дела са срещу неизвестен извършител. Според юристи, собственикът се знаел, но това било трудно доказуемо в съда и делата се губели от юристите на Общината.